Verdens villeste påskefeiringer

Lei av krim og lammesteik på påskeaften? Sjekk hvordan påsken feires rundt om i verden.

Endelig påske, endelig fri. For de fleste av oss vil den kommende påskeuka preges av tørr marsipan, gjensyn med inspektør Dalgliesh og mer eller mindre vellykkede comeback i skiverdenen. Vår hjemlige påske er proppfull av tradisjoner - vi har sjekket hvordan resten av verden feirer høytiden.

Varmt i været og fullt kjør på karusellene, når Royal Easter Show åpner i Sydney.
Varmt i været og fullt kjør på karusellene, når Royal Easter Show åpner i Sydney. Vis mer

Tro det eller ei, påsken er fortsatt en religiøs høytid. Og spesielt i katolske land har man en tradisjon for å markere Jesu korsfestelse, død og oppstandelse. I Roma har innbyggerne markert høytiden i flere tusen år. Det er 2753 år siden byen ble grunnlagt den første helgen i påsken. Pavens messe foran Peterskirken er å regne som en verdensbegivenhet. I tillegg vil den evige stad preges av tradisjonelle markeringer og opptog gjennom hele uken.

Påskejakt i USA

Første mandag etter påske samles ivrige og spente barn på sørsiden av den svært så berømte hvite bygningen i Washington D.C. I den mest ettertraktede ’eggjakten’ i Statene, får barna lete fram fargerike egg signert av celebriteter. Alt fra astronauter til superkjente rockestjerner har bidratt med sine sirlige signaturer. Høyest i kurs står selvfølgelig eggene som har blitt signert av president Bush og førstedamen.

Har du påskeplaner som inkluderer opphold i USA, er det svært sannsynelig at du vil få oppleve en eggjakt. Elleville unger i vilt firsprang på jakt etter prydede egg, eller etterligninger fylt med godsaker. Verdens største eggjakt finner du i byen Homer i Georgia. Her har byens innbyggere gjemt unna mer enn 150.000 egg, hvorav 100 skal være fylt med store premier. 1. påskedag klokken 1400 går startskuddet, alle som vil kan delta.

Australia med ”verdens største show”

”The Easter Show” skal, i følge arrangørene, være verdens største show. For utenforstående som ikke har vokst opp med tradisjonen, virker det hele som en god blanding av Momarkedet og Norwegian Wood. Festivalen holdes rett utenfor Sydney, nær de olympiske arenaene ved Homebush. Over 13 dager får ungene sin årlige dose av gotteri, tivoli og berg-og-dal-bane. De voksne kan meske seg med gourmetboder, vinsmaking og enorme messetelt sprekkfulle av allslags nyteknologiske duppeditter. Hvorfor Australias største handelsmesse har blitt knyttet til påsken, er et lite mysterium. Det er i hvert fall lite som knytter shoppinggildet til tradisjonelle påsketradisjoner.

Skjønnhetskonkurranser og rød snø

Sagmugg og blomster kombineres for å lage disse fargerike teppene i Antigua. 
Foto: Geir Andreas Wangsmo
Sagmugg og blomster kombineres for å lage disse fargerike teppene i Antigua.
Foto: Geir Andreas Wangsmo Vis mer

I San Antero i Colombia avholdes det årlige skjønnhetskonkurranser. Nå virker ikke det så merkelig, men venter du deg smekre damer i trange badedrakter, blir du med sikkerhet skuffet. På Påskeaften kåres nemlig områdets vakreste esel! Kåringen fungerer som et klimaks etter en tre dager lang festival.

I Mexico, nærmere bestemt i Tulyehualco, feires påskehøytiden på en heller kjølig måte. På den lokale snøfestivalen, Feria de la Nieve, får du mulighet til å leske deg med velsmakende snø. Vi vil nok heller kalle det slush, men la gå. Smaksvariasjonene er enorme, fra tradisjonelle sitron og jordbær, til mer eksotiske fristelser som avocado, tequila og agurk. Ut over snø-spising byr den tre dager lange festivalen på utstillinger, dans, musikk og tivoli.

Mexico har sterke tradisjoner med å markere Santa Semana, den hellige uken. I byer som San Miguel de Allende og Ajijic foregår det store prosesjoner med hellige jomfruer, krusifikser og midnattsfyrverkeri.

Det sørlige nabolandet Guatemala vet også å markere påsken. I hovedstaden Guatemala City har det utviklet seg en tradisjon med en heller mørk overtone. I tillegg til de tradisjonelle paradene, skuespill og konkurranser har bander med maskerte studenter begynt med offentlig avstraffelse av mistenkte kriminelle. Studentene passer opp mennesker de hevder er kriminelle, stripper dem og fører dem til allmenn bespottelse gjennom gatene. Tradisjonen startet som en reaksjon mot svindlere som brukte paraden som et påskudd for å lure penger fra intetanende tilskuere.

Da går det fredeligere for seg i den gamle hovedstaden, Antigua. Her samles flere hundre tusen mennesker hvert år for å overvære de fargerike opptogene og festivitasen. Les mer om påskefeiringen i Antigua her.

Karneval og vannkrig

Jamaicas årlige karnevalsfeiring faller parallelt med påskefeiringen. Opptogene starter 1. påskedag og varer en god uke. Sentrum for feiringen finner du selvfølgelig i hovedstaden Kingston, men også i Negril, Mandeville, Montego Bay og Ocho Rios feires det behørlig. Karnevalsfeiringen på Jamaica sies å hente inspirasjon fra det berømte karnevalet i Trinidad.

På andre siden av kloden, i Thailand, er det nyttårsfeiringen som faller parallelt med årets påske. Songkran, som det heter, feires over fire dager med opptog, skjønnhetskonkurranser og tradisjonell mat. Men først og fremst skal tilskuerne bli våte. Som en hyllest til jorden og fruktbarhet står vannkrig sentralt i opptogene. Bøtter, vannpistoler, ballonger fylt til randen – alt er lov, så lenge folk bare blir våte. Nyttårsfeiringen følger Hindu-kalenderen, og du finner liknende markeringer over hele Sørøst-Asia. Det beste stedet å overvære Songkran skal være den nordlige byen Chiang Mai. Festivalen varer fra 12. til 15. april.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.