Verdens verste turistfeller

Her er 14 turistfeller du like gjerne kan holde deg unna. Du har sikkert vært på et par av dem allerede.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Forbes Traveler som sammen med to reisebokforfattere har kåret de verste turistfellene. Magasinet definerer turistfeller som steder som er overlesset med turister, postkort- og suvenirselgere, der mat og drikke koster dobbelt så mye som ellers, og der selve attraksjonen rett og slett er en skuffelse.

Du har sikkert opplevd en eller to slike feller selv. Endeløse køer for å komme deg inn i museet, grisedyr lunsj på restauranten like ved den fine havna/stranda/parken, suvenirselgere som nærmest holder deg fast til du kjøper noe.

 Foto: Andrea De Stefani
Foto: Andrea De Stefani Vis mer


Her er Forbes Travelers 14 utvalgte, og tipsene om hva du heller bør se:

The Pyramids at Giza, Egypt

Pyramidene er imponerende - men det er også antall turister som myldrer rundt dem. Selv utenfor høysesongen kan folkemengdene bli store. Kom tidlig om morgenen for å få litt armslag.

Et alternativ er derfor å dra til vestsiden av Nilen i stedet, og besøke Kongenes dal, hvor det ble oppdaget en ny grav i 2006. Det er mange turister her også, men ikke like mange som i Giza.

Se bilder fra det ukjente Egypt

 Foto: Richard Addell
Foto: Richard Addell Vis mer


Det skjeve tårn i Pisa, Italia

Du har selvsagt sett bildene av tårnet, og alle turistene som er "morsomme" og knipser bilder der det ser ut som om de støtter opp tårnet.

Dra heller til Orto Botanico di Pisa, den nesten 500 år gamle botaniske hagen i byen. Mer å se her enn ved tårnet.

Fisherman's Wharf, San Francisco

Verdens verste turistfeller


Reisebokforfatter Josh Schonwald kaller dette "det første stedet å unngå dersom du hater turistfolkemengder, turbusser, gateartister, lange køer, høye priser, kjedelige guidede turer og karamellselgere".

I stedet mener Schonwald du bør prøve å finne et sted i nærheten som "fortsatt lukter fisk, med en gammel italiensk mann som lager antipasti". Alternativt drar du heller til Golden Gate Park, som grenser til Ocean Beach. Parken inneholder en japansk tehage, en dam for modellseilbåter, De Young Museum (ikke gå glipp av utsikten over byen fra museets tårn), båtppadling, en gammel vindmølle, endeløse stier og gangveier, og en gjeng bison!

 Foto: Joice Wang
Foto: Joice Wang Vis merDen forbudte by, Beijing

Etter press fra beijingere ble Starbucks utsalg tvunget til å stenge, men det åpnet en ny kafé i samme lokaler, og postkort, plastikbuddhaer, papirlamper og andre meningsløse suvenirer florerer. Den forbudte by er fantastisk, men vil sikkert bli enda mer stappfullt av turister nå som OL nærmer seg.

Dra heller til den historiske byen Nanjing og Huang Shen-fjellene.

 Foto: Lars Brubæk
Foto: Lars Brubæk Vis mer


Piazza San Marco, Venezia

Noen ganger føles det som om alle Venezias turister kommer til Markusplassen samtidig. Så mange er det, at det er innført strenge regler for turistenes oppførsel. Lyden du hører best på plassen er stemmene til turistene, og ikke biltrafikken. Det er jo for så vidt bra. Men når det ikke er ørens lyd å få på grunn av alt turistståket, da er det på tide å komme seg videre - men først må du selvsagt ta de obligatoriske bildene.

Venezia er delt inn i seks distrikter, og til fordel for San Marco, kan du dra til Cannaregio, Castello og Dorsoduro. Venezia trekker til seg 16 millioner turister hvert år, så helt turistfrie er ikke disse delene av byen, heller, men du vil sannsynligvis se flere av byens innbyggere i de smale gatene og på piazzaene her.

Notre Dame, Paris

 Foto: Simona Dumitru
Foto: Simona Dumitru Vis mer


Dette gotiske mesterverket ved Seinen er Frankrikes mest besøkte landemerke - hit kommer 12 millioner årlig, noe som kan gjøre besøket til en lite sakral opplevelse.

Du må jo titte innom Notre Dame, men dra også til Saint Chapelle, som med sine flotte spir og glassmaleri av akopalypsen er en opplevelse. Kirken er fra 1200-tallet.

Innsidetips til Paris

Times Square, New York

 Foto: NYC & Company
Foto: NYC & Company Vis mer


Skrå over Times Square sammen med 35 millioner andre turister (årlige besøkstall), og bli bombardert av grelle og gigantiske reklameskilt.

Dra heller til Strawberry Fields, en del av Central Park. Jordbærengene er selvsagt et minnesmerke over John Lennon. Imagine-mosaikken er et klart fotoobjekt, og på plenene kan du slenge deg nedpå og slappe av. 9. oktober og 8. desember, Lennons fødsels- og dødsdag, tropper folk opp for å synge Lennons sanger.

Innsidetips til New York

Capri, Italia

 Foto: Star Tour
Foto: Star Tour Vis mer


Turister, og særlig amerikanere, strømmer til Capri. Dette er en betagende vakker øy, med uforskammet høye priser og altfor mange turister.

Naboøya Ischia regnes av mange for å være enda vakrere. Den er dessuten mye større, og har derfor større plass til turistsvermene, uten at stemningen blir helt ødelagt. Her er termiske spasentre, Vinischia mat- og vinfestival i juli og dramatiske klipper som stuper ned i havet.

 Foto: Mykonos Party Zone
Foto: Mykonos Party Zone Vis mer


Mykonos, Hellas

Mykonos er den greske partyøya nummer én, og her flokker festglade turister til for å drikke og danse under stjernene. Ingen avslappende ferie hvis du drar hit, altså.

Dra heller til øya Delos, som er full av ruiner etter hellige templer og andre monumenter. Ikke like utviklet for turisme, men Delos skal være fødestedet til Artemis og Apollo, og gir deg en følelse av hvordan Mykonos var da turistene invaderte på 50-tallet.

Bildespesial - Hellas

 Foto: Dag Yngve Dahle
Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer


Sultanhamet, Istanbul

Overveldet av Istanbuls størrelse (minst 11 millioner innbyggere), presser alle turistene seg inn på hdenne halvøya. Her ligger mange av de historiske landemerkene, men her samler også suvenirsjappene og de kjedelige turistrestaurantene seg.

For å oppleve mer av det virkelige Istanbul, dra heller til Uskudar, ved inngangen til Bosporosstredet. Ta en sving innom den parklignende gravgården Karacaahmet, og stikk inn i en av sidegatene for å finne en lunsjrestaurant etterpå. Her er dessuten sjansen stor for å treffe på en istanbuler som forteller deg om byens hemmeligheter.

Storbyguide: Istanbul

 Foto: Sebastian Stefanov
Foto: Sebastian Stefanov Vis mer


Hollywood Walk of Fame, Los Angeles

Før var det de virkelig store og glamorøse stjernene som fikk plass på Walk of fame. i dag har det nærmest gått inflasjon i stjernene, og alskens kvasikjendiser får en plass.

Dra til J. Paul Getty Museum og se den fantastiske kolleksjonen, men kanskje enda viktigere - gå ut i museets hage og sjekk ut den flotte utsikten over Los Angeles.

Her bor de fineste damene

Trevifontenen, Roma

 Foto: Jasper X
Foto: Jasper X Vis mer


"Alle" turister drar til Trevifontenen og hiver oppi en mynt for å ønske seg noe. Faktisk fiskes det opp 3.000 mynter fra fontenen hver dag. Hvis du ikke klarer å albue deg frem til kanten, får du trene opp kastearmen og hive mynten over turistmengden.

Bruk heller myntene dine på en espresso ved Piazza Capranica.

Roma på budsjett

Cancun, Mexico

Verdens verste turistfeller


Cancun er amerikanernes svar på nordmenns Playa del Ingles på Gran Canaria. Her er det shotskonkurranser, grelle turist t-skjorter og annet ræl.

Dra heller til Riviera Maya, som ligger sør for Cancun. Her er endeløse karibiske strender omkranset av palmer og strådekkede strandhytter.

Mayaenes karibiske drøm

Piccadilly Circus, London

 Foto: Britain on View
Foto: Britain on View Vis mer


Piccadilly Circus er Londons svar på Times Square - og minst like meningsløst som turistmål.

Da er det faktisk bedre å besøke Leicester Square like ved, mener Forbes. Like mange neonskilt og turister, men i hvert fall er ikke denne plassen et digert gatekryss.

Innsidetips til London

Kilde: Forbes Traveller


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer