Verdens verste naturkatastrofer

TEST DEG SELV: Orkanen Katrina har rasert New Orleans og krevd kanskje tusenvis av menneskeliv. President Bush uttaler at dette er en av de verste naturkatastrofene som har rammet USA noensinne. Hva vet du om vær, uvær og naturkatastrofer gjennom historien?

Bilde fra Plaquemines Parish, nær Empire, Buras og Boothville,  etter at Katrina rammet rundt klokken 7.10 den 29. august.Foto: NOAA
Bilde fra Plaquemines Parish, nær Empire, Buras og Boothville, etter at Katrina rammet rundt klokken 7.10 den 29. august.
Foto: NOAA Vis mer
Bilde av Katrina tatt fra et NOAA P-3 orkanjagerfly, før orkanen traff USAs kyst.Foto: NOAA
Bilde av Katrina tatt fra et NOAA P-3 orkanjagerfly, før orkanen traff USAs kyst.
Foto: NOAA Vis mer


Forholdene i de orkanrammede sørstatene er kritiske. Louisiana, Mississippi og Alabama blir karakterisert som katastrofeområder. Man mangler oversikt over omkomne, men frykter at det endelige tallet vil komme opp i mange tusen. 1,3 millioner mennesker har blitt hjemløse, og ødeleggelsene beløper seg til minst 150 milliarder kroner.

Amerikanske ødeleggelser

I løpet av de siste 25 årene har det vært 62 værrelaterte hendelser i USA som har gjort ødeleggelser for en milliard dollar eller mer (minst 6,5 milliarder norske kroner). Dette ifølge National Oceanic & Atmospheric Administration (NOAA), som er underlagt det amerikanske handelsdepartementet.

De orkanene som har kostet mest i kroner og øre, er orkanen Andrew som kostet 26,5 milliarder dollar da den rammet som en kategori 5 orkan i 1992, Orkanen Charley kostet 14 milliarder dollar da den rammet Florida i 2004, og orkanen Ivan kostet 12 milliarder dollar da den rammet Alabama og Florida i 2004.

Uværssesong

Det er imidlertid ikke slutt med dette; tvert imot melder amerikanske NOAA at man går inn i en svært aktiv orkansesong, med 11-14 tropiske stormer, sju til ni orkaner og tre til fem store orkaner - som man altså venter skal ramme Atlanterhavsområdene og USA i perioden august til november.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


>> Klikk her for mer lettlivet underholdning