Verdens verste jobb og andre illeluktende godbiter

Trodde du at du hadde verdens verste jobb? Ta det med ro; det er flere som har en enda verre drittjobb enn deg … Her er flere gode dohistorier verden rundt.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Verdens verste jobb
Betegnelsen drittjobb får plutselig en ny betydning:

  «Da jeg besøkte Maya-ruinene ved Chichen Itza måtte jeg en tur på toalettet. Ved døren var det et skilt som uttrykkelig anmodet meg til ikke å spyle ned. Da jeg kom inn på toalettet var det en gammel dame der, som viste seg å ha jobben med å måle opp ditt behov hva gjeldt toalettpapir, og gi deg det som etter hennes mening var tilstrekkelig antall tørk for akkurat deg. Så, med jevne mellomrom, kikket hun inn på hvert avlukke, og avgjorde om toalettene var fulle nok til å bli spylt ned.»

Sitat direkte oversatt fra The Bathroom Diaries.

Underbukse med flere bruksmuligheter
Ett tørk, takk! Toalettpapir koster – men selv om du har penger, er det ikke sikkert at du får mer enn ett tørk. Vår kollega forteller:

  «Året var ca. 1980, vi var i Tsjekkoslovakia, Praha, og var reist ut av byen for å se på den berømte festningen, Karlstein.

  Jeg måtte på do og fikk utlevert ett tørk på størrelse med en halv serviett. Det kostet også penger å bruke denne doen. Jeg prøvde fortvilet å legge flere penger på bordet i håp om å få litt mer papir, men forgjeves. Dama kunne ikke et ord engelsk. Undisen måtte ofres den dagen.»

Fellesdo om bord båt på Yangze.<br />
<I>Foto: Kristin M. Bjerkeland</I>
Fellesdo om bord båt på Yangze.
Foto: Kristin M. Bjerkeland Vis mer

Sosialt toalett på Yangze
På DinSide Reise kan du lese en reisereportasje om transportmåter i Kina, skrevet av frilansjournalisten Kristin M. Bjerkeland. Her får vi blant annet være med på båttur på Yangze, og det er her de svært sosiale toalettfasilitetene åpenbarer seg.

  «Jeg vil på det sterkeste advare sjenerte folk om å ta en tur som denne. Fellesdo er en innretning som både er plassbesparende og sosialt, men uansett hvordan en vrir og vender på det tar det litt tid for en folkesky nordboer å venne seg til båser uten dører, felles renne og fritt innsyn fra dekk. Så er det sagt.(…) Fellesdoen er ikke fristende for kresne turister. Et tips er å bruke den innerste båsen ... så slipper du i alle fall å lide under synet av sidemannens "varer" som seiler forbi.»

Toalett tatt av flommen
Toalettet ødelagt eller sporløst forsvunnet? Det er ikke alle som lar seg stresse til å fikse nytt av den grunn …

  «Offroad tur i Laos 2000. Helt nord i Laos, ikke langt fra grensen til Kina, rett ved Mekongelva.

  Etter å ha spist en bedre middag (?) måtte guiden vår på do, og gikk ned langs elva der doen var. Fem minutter senere kom han tilbake med uforrettet sak. Etter et kjapt spørsmål til verten kom svaret på lao-engelsk : "Toilet? No have. Taken by flood last year."»

Sterile sykehus?
Sykehus er ikke nødvendigvis sterile selv om du er vant til en rimelig grad av hygiene og renhet hjemmefra. En av våre journalister forteller denne historien:

  «En venn av meg fikk dysenteri i Afghanistan på 70-tallet. Han ble innlagt på sykehuset i Kabul. Afghanistan er og var et av verdens aller fattigste land, men det undrer en alltid at det skal være så vanskelig å vaske doene. Det var felles wc for hundrevis av pasienter på sykehuset. Mange av dem led av smittsomme sykdommer (slik kameraten min gjorde). Det lå ifølge ham ekskrementer over hele rommet, til og med oppover veggene.

  Han konkluderte raskt med at det var sunnere å være utenfor sykehuset, men legene nektet å skrive ham ut (antakelig fordi de tjente godt med penger på ham). Behandlingen viste seg i å bestå i at de ga ham opium.»

Hull i bakken og vannslange …
Et hull i bakken og en vannslange har uante muligheter … dette er en historie fra Malaysia, hentet fra nettstedet The Bathroom Diaries:

  «Jeg var ung og uskyldig og på min første tur til Malaysia, og da jeg kom på den flotte jernbanestasjonen i Kuala Lumpur følte jeg meg sikker på at her ville jeg få en spesiell toalettopplevelse. Tenk deg min overraskelse da jeg måtte betale 10 sen – for så å komme inn i et lite, illeluktende rom som inneholdt et hull i bakken og en stor vannslange. Jeg spurte min kjære hva slangen var til, og han foreslo at jeg skulle bruke fantasien. Jeg er ennå noe usikker på dette …»

Ikke nys!
Denne historien fra Kota Tinggi i Malaysia, fortalt på The Bathroom Diaries, har muligens flere aspekter av læring i seg – vi vil kanskje si at ikke nys under toalettbesøk er vesentlig:

  «Forestill deg følgende: Du er varm og svett, fasilitetene er illeluktende på grensen til vanvidd – og fremdeles må du gjøre det du bare gjøre etter en frokost bestående av sterk, lokal kaffe og en sort pannekake dynket i veldig sterk karri.
  Jeg åpnet den slitne jerndøren og satte meg på huk, som er den eneste måten å gjøre det på med de malaysiske hullene i bakken. Men jeg fikk aldri gjort meg ferdig. Jeg nøys idet jeg hukte meg ned, fikk kink i ryggen, og ble sittende fast i nedhuket posisjon. Min redningsmann måtte klatre over jerndøren for å få låst den opp og hjelpe meg ut – mens han dro opp undertøyet mitt underveis. Jeg har nå lært hvordan jeg skal holde inne selv de verste behov til man kan finne et hotell.»

Avis på toget
Du kan tydeligvis gjøre mye mer med en avis på toget, enn å lese den. Her er en historie fra en togreise i Thailand, hentet fra The Bathroom Diaries.

  «På et nordgående tog fra Bangkok (1995/96) var det ingen toalettfasiliteter. Jeg leste avisen da noen kom opp til meg og spurte om å få en del av avisen. Jeg var overrasket, ettersom avisen var på nederlandsk, og jeg var sikke på at han ikke kunne lese det. Men nysgjerrig på hva han ville gjøre med avisen, ga jeg ham sportssidene – hvorpå han åpnet avisen midt på gulvet, satte seg ned på huk over den og gjorde det han måtte. Ingen syntes å bry seg eller bli overrasket over dette, og da han var ferdig, foldet han sammen avisen og hev den ut av vinduet!»

Avansert i Japan
Japanerne er rimelig langt fremme hva gjelder teknologisk utvikling, og da står selvsagt ikke japanske toaletter tilbake for den øvrige standarden. Her er en historie fra japanske toaletter, fortalt i The Bathroom Diaries.

  «Men japanerne har noen interessante toaletter. Da jeg besøkte Nagasaki, sjekket jeg ut toalettet i hotellrommet vårt. Oppvarmet sete – ja, det hadde jeg opplevd tidligere – men jeg hadde aldri testet kontrollene på siden av toalettet. Trykk 1 for vannspreder en vei, trykk 2 for vannspreder an annen vei, trykk 3 – og du får en varm lufttørking. Fantastisk.»

Har du en slik historie? Send den til oss i DinSide Reise, og du vil kunne se fram til å lese enda flere fantastiske toaletthistorier på denne siden.

 • Tilbake til hovedartikkelen.

 • Gå til DinSide Reises hovedside
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer