Verdens tryggeste flyselskaper

Air Canada er et sikkert stikk, og SAS havner på en hederlig tiendeplass. Her er flyselskapene for deg med flyskrekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyr du med Air Canada, er risikoen for å bli utsatt for en ulykke av noe slag én til 1,3 millioner. Til sammenlikning er risikoen med verstingen, Air Georgia, én til 333.

Tidligere har flyselskapenes sikkerhetsstatistikker blitt regnet ut i forhold til antall ulykker. Nå har britiske Flightsafe Consultants utarbeidet en ny metode, hvor ti ulike sikkerhetskriterier blir vurdert. Eksempelvis vurderes flyselskapets historie og eierstruktur, alder på flåten og teknisk tilstand.

SAS på tiende

Avising av vingene på et SAS fly. 
Foto SAS
Avising av vingene på et SAS fly.
Foto SAS Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

SAS havner på en tiendeplass med 8,64 poeng, kun en hundredel bak British Airways. Selskapet står oppført med tre ulykker de siste 12 årene. I forhold til antall flygninger, blir risikoen for en ulykke den samme som med Air Canada: En til 1,3 millioner. Og SAS er fornøyd.

- En tiendeplass blant de store flyselskapene i verden må vi si er ganske bra, selv om vi gjerne skulle ha vært aller øverst. Sikkerhet er en absolutt topp-prioritet i SAS, og vi jobber kontinuerlig med å utbedre rutiner og produktene våre, sier informasjonskonsulent, Trine Løvberg.

Her finner du oversikten over de 20 sikreste flyselskapene i verden.

Færre ulykker

Selv om luftrommet blir stadig tettere, skjer det færre ulykker nå enn tidligere. En ulykkesstatistikk gjengitt i magasinet Flight International, viser at tallene for omkomne i 1999 var under halvparten av gjennomsnittet for perioden 1990 – 98. Mens 1.840 mennesker omkom i 57 ulykker i 1996, ble antall ulykker og omkomne redusert til henholdsvis 48 og 730 i 1999.

Men selv om sikkerheten blir stadig bedre, finnes det også syndere. Air Georgia var blant de åtte flyselskapene som ikke scoret ett eneste poeng i undersøkelsen. Flyselskapet har kun hatt fem ulykker de siste 12 årene, men tatt i betraktning at Air Georgia kun har fire ukentlige flygninger, blir risikoen over tre ganger så høy som hos den neste på listen. Med Air Georgia i spissen, hører hele ni av de 20 farligste flyselskapene til i det tidligere Sovjetsamveldet.

Her finner du oversikten over de 17 farligste flyselskapene i verden.

Hvor flyr du?

Hvor du flyr spiller også en rolle. En undersøkelse utført av magasinet Orient Aviation i fjor, viste at flyplasser i Asia og stillehavsområdet var langt mer utsatt for flyulykker enn andre regioner. Hele 30 prosent av ulykkene det siste tiåret forekom i Asia, deretter fulgte Sør-Amerika med 16,8 prosent, Afrika med 15,8 prosent, tidligere Sovjetunionen med 14,7 prosent, Nord-Amerika med 10 prosent og Europa med 9,8 prosent.

Lurer du på hvor stor risikoen er for din neste reise? På nettstedet amigoingdown.com kan du regne ut dine egne odds. Les mer om dette her.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!