Verdens tryggeste flyselskap

Redd for å fly etter siste tids hendelser? Vi har funnet fram til 40 flyselskaper uten dødelige ulykker siden 1970-tallet.

Finnair er et av selskapene i listen som ikke har vært innblandet i ulykker med dødelig utfall siden i hvert fall 1970.
Foto: Finnair Foto: finnair
Finnair er et av selskapene i listen som ikke har vært innblandet i ulykker med dødelig utfall siden i hvert fall 1970.
Foto: Finnair Foto: finnair Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Vi har vært vitne til mange sjokkerende flyulykker denne høsten. For å demme opp om eventuell gryende flyskrekk, gir vi deg her noen av verdens tryggeste flyselskaper.

På flyskrekkurs lærer man å oppsøke ulykkesstatistikk for å dempe eventuell angst. Flyselskapene i denne oversikten har ikke vært innblandet i ulykker med dødelig utfall siden 1970-tallet, og kan dermed sies å ha gode statistiske referanser.

Har du flyskrekk? Test deg selv med DinSide Reise.

Kun tall

I denne artikkelen finner du flyselskapene som ikke har vært involvert i ulykker med dødelig utfall siden 1970-tallet. 33 av selskapene på listen har ikke hatt slike hendelser siden i hvert fall 1970, mens syv av selskapene i listen ikke ble en aktør på markedet før i løpet av 1970-tallet.

Det er en umulig oppgave å si at dette selskapet er 100 prosent trygt, mens et annet ikke. Man kan se på hyppigheten av ulykker per million flyvninger, og antall døde gjennom en periode. Det selskapet som står på toppen av listen med null ofre i dag, kan likevel stå med flere hundre noen timer senere. Man må lese statistikken og tallene for det de er: tall på forhenværende hendelser. Ingen kan spå hva som skjer i morgen eller om en uke, men noen selskaper med høy ulykkesfrekvens og slitne fly er det selvsagt fornuftig å holde seg unna. Mer om flyselskapene du bør ligge unna, kan du lese i denne artikkelen.

Årsaker

En ulykke kan skyldes mye; ulykken kan være forårsaket av værforhold, standard på flyplass, og som vi så i SAS-ulykken på Milano-flyplassen i høst, kan en ulykke utløses av standard på instrumenter og rutiner på flyplassen.
Amerikanske Federal Aviation Administration (FAA) gir denne oversikten over de ti mest vanlige grunnene til flyulykker med dødelig utfall i tidsrommet 1987-1996:
1. Tap av kontroll (28%)
2. Kontrollert flyving inn i terrenget (26%)
3. Annet (10%)
4. Landing (7%)
5. Kapring (6%)
6. Drivstoff lekkasje (5%)
7. Is/snø (4%)
8. Sabotasje (4%)
9. Hindring på rullebanen (3%)
10. Brann i fly (3%)

 • Her finner du flyselskapene uten ulykker med dødelig utfall siste 30 år.
 • Relaterte artikler:

 • Guide til nettinformasjon om fly og flysikkerhet
 • Råd som øker dine sjanser i tilfelle flykrasj
 • Farlige flyselskaper

 • Test deg selv: Har du flyskrekk?
 • På flyskrekkurs: Slik ble DinSides medarbeider kvitt flyskrekken
 • Hvor stor er sjansen for at akkurat ditt fly styrter? Sjekk oddsene på den utmerkede internettsiden amigoingdown.com
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.