Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Verdens ti største skiområder

Vi snakker om hundrevis av løypekilometer å boltre seg i.

Hvor ligger de ti største skianleggene i verden? I Alpene. Ikke et eneste amerikansk skisenter klarer å komme med på topp ti-listen målt i antall løypekilometer.

Og vi snakker om store anlegg her. Det største har faktisk 650 kilometer nedfarter å tilby alpinistene - det vil si 280 nedfarter og 201 heiser. Til sammenligning har Trysil, som er Norges største skisenter, bare 71 løypekilometer fordelt på 66 nedfarter og 31 heiser.

Se hvilke skisteder i Alpene skieksperten anbefaler

Listen under er forøvrig helt fersk, og utarbeidet av sportseksperten til Zehn.de. Han har bare brukt antall løypekilometer som kriterium, og altså ikke antall bakker eller heiskapasitet. Vær oppmerksom på at det dreier seg om skiområder, og ikke det enkelte skisenteret. I Alpene er det ofte slik at flere skisentre henger sammen i et større anlegg.

Her er listen over de ti største skiområdene:

1. Les Portes du Soleil
Dette skisenteret ligger på grensen mellom Frankrike og Sveits og har til sammen 650 kilometer med løyper. Her kan du velge mellom 280 nedfarter, og det finnes 201 heiser. Det ligger ni funparks rundt om i anlegget, og 89 restauranter ved løypene.

2. Les Trois Valleés
Dette franske skisenteret består som navnet forklarer av tre anlegg i tre forskjellige daler: Vallée des Belleville, Vallée de Méribel und Vallée de Courchevel. Her er det rundt 600 kilometer løyper og 180 heiser. Du kan ta heis opp til 3.200 meters høyde og stå ned.

3. Évasion Mont-Blanc
Dette franske skianlegget ligger spredt rundt Mont Blanc, Europas høyeste fjell. Skianleggene heter Megève, Combloux, Saint-Gervais og Les Contamines-Montjoie, og til sammen tilbyr de 450 killometer løyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Davos-Klosters
Her fristes det med 427 løypekilometer og 61 heiser. Dette er Sveits' største skisted (Les Portes du Soleil ligger for det meste i Frankrike), og Davos er kjent som lekeplass for Europas rike og berømte.

Verbier er en del av Les Quatre Vallées. Foto: STS Alpereiser
Verbier er en del av Les Quatre Vallées. Foto: STS Alpereiser Vis mer

5. Les Quatre Vallées

Dette ligger også i Sveits, og omfatter Verbier og Veysonnaz, blant annet. Her har du til sammen 410 løypenedfarter å velge mellom, og 92 heiser binder bakkene sammen.

6. Engadin-St. Moritz
Her svinger fiffen seg i bakkene. St. Moritz er et utpreget snobbete skisted. Ssmmen med Engadin tilbyr St. Moritz 350 km løyper.

6. Zermatt-Matterhorn
Matterhorn kan skilte med omtrent like mange løypekilometer som St. Moritz- altså rundt 350.

8. Lenzerheide
Nok et sveitsisk skisenter er dette, med til sammen 310 kilometer løyper og 64 heisanlegg. Lenzerheide er spesielt populært blant snowboardere.

9. L'Espaces Killy
Under dette navnet ligger de kjente skianleggene Val d'Isére og Tignes. Disse tilbyr 300 kilometer løyper.

10. Skiwelt Wilder Kaiser Brixental
På tiendeplass kommer tyske Skiwelt Wilder Kaiser med 279 kilometer løyper. Her er det 91 heiser og 70 restauranter.