Verdens ti beste golfbaner

På vei inn i golfverdenen, eller allerede en erfaren ringrev? Bryn deg på verdens ti beste golfbaner.

Golf er pop. Per i dag er 85.000 nordmenn registrert som medlemmer i norske golfklubber. Antall spillere øker med 15 prosent hvert år, og charterselskapene selger golfreiser som aldri før. Sossehobbyen og rikmannsporten er i ferd med å bli akseptert og folkelig.

Jan Espelid har hatt golf både som hobby og yrke i over 15 år. Nå jobber han som sjefredaktør for magasinet Norsk Golf. I snitt har han over 100 reisedøgn i året, de fleste til ulike golfbaner rundt om i verden. Han har følgende forklaring på golffeberen.

Mallorca: Ikke med på topplisten, men populært blant frosne nordmenn.
Mallorca: Ikke med på topplisten, men populært blant frosne nordmenn. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Først og fremst er golf en ekstremt sosial sport. Hvis du kommer alene blir du som regel satt opp til å spille med noen andre. Folk møtes på banen, og uansett om de er budbilsjåfør eller skipsreder får de en unik kontakt.

500 baner – ti favoritter

Gjennom hobby og jobb har Espelid prøvd svingen på godt over 500 baner. Han har mange favoritter, men det er én som gjerne skulle vært med på listen.

- Jeg skulle svært gjerne spilt på Augusta i Georgia, USA. Augusta er banen hvor US Masters har gått hvert år siden turneringen startet. En på alle måter fantastisk bane.

Hva skiller en eksepsjonell bane fra en god?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er flere ting. Først og fremst er det hvordan hullene er sammensatt. Det er viktig at både erfarne og nybegynnere kan føle utfordringer ved en bane. Så er det viktig at banen glir inn i terrenget, og da helst på en spennende måte. I tillegg kommer kvaliteten på gress og fasiliteter, forklarer Espelid.

Verdens aller beste

Vi ba golfredaktøren grave blant scorekortene for å komme opp med en ti på topp liste over verdens beste golfbaner. Samtlige på listen er helårsbaner. Greenfee, prisen for å spille uten medlemskap, varierer fra kr 600 til 1.500. Har du egne favoritter som du synes burde vært med? Skriv og fortell om det i diskusjonsgruppen. Sjekk også ti på topp listen fra det amerikanske golfmagasinet Golf Digest.

Med røtter i Skottland

Golfens vugge stod i Skottland, og der finner du både verdens mest beryktede bane, St. Andrews Old Course, og verdens mest beryktede hull, nummer 17, ”The road hole”.

De underfundige og mangslungne reglene for golfspillet blir også vurdert og fastlagt i Skottland. Sammen med Portmarnock i Irland, regnes St. Andrews Old Course som et golfens Mekka. Entusiaster reiser på pilgrimsferder hit.

- For noen er det nok mest for å kunne skryte av at de har spilt på banene, forteller Espelid.

Hvor går den perfekte golf-ferien?

- For meg går den ultimate golf-ferien til Irland. Først til Dublin, og så videre med leiebil rundt i landet. Det å reise rundt og spille på små baner rundt i landet, treffe folk og dyrke hobbyen – det er perfekt. I Irland - ja, i hele Storbritannia - er golf noe mer enn sport. Det er kultur, en del av folks hverdagsliv. I tillegg er det langt rimeligere å spille her enn andre steder, ivrer Espelid.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.