Verdens ti beste dykkesteder

Under vann finnes det former for liv du aldri før har sett maken til. Men hvilke dykkermål er vakrest? Vi har funnet frem til de ti beste i verden.

En fargerik verden.
Foto: Hilde Palladino
En fargerik verden.
Foto: Hilde Palladino Vis mer

Under vann er du vektløs og svømmer sammen med fiskene. Denne våte verdenen er spennende og fri for hverdagens trivielle mas. Her finner du en mengde merkelige skapninger, spennende rev, meterhøye tareskoger og lyder du ikke trodde eksisterte. Men hvilke steder regnes som de fineste? Per Vangsøy i Norges Dykkeforbund er ikke i tvil.

- Hvis noen sa til meg at jeg kun hadde 50 dykk igjen, ville jeg tatt de fleste i Norge.

Mange vil nok være enige med Vangsøy, og Norge ligger faktisk høyt på listen. Vi har kommet frem til de ti stedene som regnes som verdens beste dykkesteder. De fem første er kåret av blant annet BBC, National Geographic og Discovery. Resten av listen er laget på grunnlag av informasjon fra Natur Eventyr, Norges Dykkeforbund og Polardykk.

1. THE GREAT BARRIER REEF


Østkysten av Australia.
På en ikke overraskende førsteplass ligger verdens lengste barriererev. Med sine 2000 kilometer er det faktisk den største strukturen skapt av levende organismer. I det klare vannet kan du flyte rundt blant talløse forskjellige skapninger. Mellom ytterrevet og kysten finnes det mange mindre rev og et stort antall øyer. En opplevelse du ikke burde være foruten.

2. RØDEHAVET

Verdens ti beste dykkesteder

  1. Resten av listen:

Mellom Afrikas østkyst og Saudi Arabias vestkyst.
Rødehavet er kjent for det klare vannet og de fantastiske fargene. I Sharm –el –Sheikh er det vegger som strekker seg 800 meter fra overflaten og rett ned i dypet. Ti tross for at Rødehavet er et lite tropisk hav finnes det mer enn 1200 forskjellige fiskearter, 400 ulike koraller og et ukjent antall bløtdyr. Noe for enhver smak!

3. BELIZE

Sentral Amerikas østkyst.
På tredjeplass ligger Belize. Et lite og kanskje ikke så kjent land, men med fantastiske dykkemuligheter. Like utenfor kysten ligger det største barriererevet på den vestlige halvkule hvor øyene The Cayes byr på avslappet og karibisk atmosfære. Det beste er kanskje at revet bare ligger et lite steinkast, i alle fall bare en liten båttur fra land, og har du først kommet deg under kan du oppleve en sikt på hele 60 meter.

4. COCO ISLANDS

Planter i alle mulige varianter kan sees under vann.
Foto: Hilde Palladino
Planter i alle mulige varianter kan sees under vann.
Foto: Hilde Palladino Vis mer

Vest for Costa Rica i Mellom Amerika.
Det perfekte stedet for deg som vil dykke sammen med haier! På fjerdeplass ligger de tropiske øyene som tilbyr et yrende liv under vann. Her kan fiskene bli virkelig store, så har du dårlige nerver bør du holde deg inntil land. Ja kanskje til og med oppå land!

5. SALTSTRAUMEN

Sør for Bodø i Nordland.
Hele vestkysten og Nord Norge er et spennende og energisk dykkeparadis. På grunn av Golfstrømmen har vi et rikt undervannsliv i norske farvann. Her kan du flyte gjennom meterhøye tareskoger og la deg skremme av grå havmonster. Steinbitten ligner garantert ingen akvariefisk… Blant utenlandske TV-kanaler er verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen, blitt kåret til Norges vakreste og verdens femte beste dykkested.

Les mer om verdens ti beste dykkesteder. 13395>Her finner du resten av listen.

Snorkletur til syden?

Liker du deg bedre i vannskorpa? Ta en titt på vår oppdaterte restplassoversikt og finn en rimelig tur til varmen. I Din Reiseguide kan du lese hva andre mener om ditt reisemål eller selv avgi din stemme. Og glem for all del ikke fotoapparatet hjemme! Etter turen sender du ditt beste feriebilde til vår 12189>konkurranse.