Verdens ti beste dykkesteder

Eksotiske dykkeferier blir stadig mer populære. Men kanskje har du dykkeparadiset rett utenfor stuedøren?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Møre-området kan måle seg med de fleste dykkeområdene i verden, sier Per Vangsøy, formann i Norges Dykkeforbund.

Han mener vårt nærmeste ferieland har like store naturopplevelser å by på under som over vann.

- Det ville landskapet på Mørekysten stopper ikke ved vannflata. Mange ser ikke mulighetene i sitt eget hjemland, sier Vangsøy.

Det ville Norge

Under vann møter du garantert skapninger du ikke ser på landjorda. Foto: Stig Solberg
Under vann møter du garantert skapninger du ikke ser på landjorda. Foto: Stig Solberg Vis mer

Vangsøy fremhever tre fordeler med dykking på Vestkysten av Norge. Sikten er god, vi har en variert undervannsflora, og under vann ser du det ville Norge på sitt beste.

- Turistnæringen må bli flinkere til å selge Norge som dykkeland. Det som er selvsagt for oss, er eksotisk for andre. Da det ble arrangert VM i undervannsfotografering i Norge i 1998, deltok det flere fotografer enn i noe annet VM, sier Vangsøy.

Dypdykk i pyramidenes land


Selv om det er mange dykkeperler i Norge, er det liten tvil om at det finnes mye spennende å se langt ute i de store verdenshavene også.

 • Her finner du lista over de ti beste dykkestedene i verden.
 • Du trenger ikke dra på dypt vann for å bli vektløs.
  Du trenger ikke dra på dypt vann for å bli vektløs. Vis mer

  - Før reiste norske dykkere som ville oppleve noe eksotisk oftest til Egypt og Rødehavet, men nå sprer de seg over hele verden, sier Vangsøy.

  Selskapet NaturEventyr har spesialisert seg på å selge dykkereiser til hele verden. Fortsatt er det Egypt som er dykkernes ferieland nummer en.

  - Rødehavets popularitet henger sammen med at det bare tar drøye fem timer å fly dit, og at du kan få en ukestur til rundt 6.000 kroner, alt inkludert, sier Tore Ring i NaturEventyr.

  Fra snorkling til hvaldykk

  Hvithaisdykking utenfor Australia. FOTO: NaturEventyr.
  Hvithaisdykking utenfor Australia. FOTO: NaturEventyr. Vis mer

  Både hos NaturEventyr og i Dykkeforbundet fremhever de hvor variert dykking kan være. Du kan dykke for å se på vakre og eksotiske fisker, svømme blant havskilpadder ved Galapagosøyene, du kan utforske korallrev eller drive med undervannsfotografering. Noen driver med konkurransedykking, og enkelte liker å utfordre skjebnen mer enn andre. De sverger gjerne til hvaldykking. Utenfor Australia kan du dykke innelåst i et bur for å se den farlige hvithaien på nært hold.

  - Det er så mange ulike folk som dykker. Den typiske dykkeren er ikke lenger en gutt på 18 år med kortklipt nakke, for å si det slik, sier Per Vangsøy i Norges Dykkeforbund.

  Dyre dykk

  Som oftest er det lommeboka, og ikke mulighetene, som setter grenser når du velger reisemål for dykkeferien. Ønsker du å reise lenger enn til Rødehavet, er Asia oftest det rimeligste alternativet. Både Thailand og Indonesia har gode dykkemuligheter, og her kan du bo i rimelige bungalower på stranda.

  De fleste steder er det lettest å dykke fra en båt – da slipper du å dra utstyret til og fra stranda. Husk å forsikre deg om at firmaet du dykker med er godkjent av en kjent dykkerorganisasjon.

  Husk også å undersøke om reiseforsikringen dekker skader under dykking. Det er viktig at du får dekket transport til det nærmeste trykkammeret eller sykehuset om uhellet skulle være ute. Fly- og helikoptertransport kan bli en skikkelig dyr ekstraregning om du ikke har forsikring.

 • Her leser du fjorårets artikkel om ti gode dykkesteder
 • Billig ferie i siste liten?

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!