Verdens styggeste bygninger

Man kan lure på hva arkitektene tenkte ...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om bygningene på News.com.aus liste faktisk er de styggeste bygningene på moder jord er uvisst. Men at de ikke er noen arkitektoniske perler kan de fleste av oss være enige i.

Listen består av ti ganske pussige byggverk av helt forskjellig karakter. Men en ting som virker som at mange av dem har felles er den flittige bruken av betong. Og betong er et ganske dødt og kjedelig materiale, særlig når det ikke males ...

Det må være lov å undre seg over hva som gikk gjennom arkitektenes hoder da de tegnet disse bygningene. Flere av dem er offentlige bygninger som er beregnet for å få besøk av både stedets innbyggere og turister. kanksje var tanken at det skulle bli flotte landemerker?

Vel, det finnes sikkert postkort av flere av bygningene på listen, men vi mistenker at de blir kjøpt fordi turistene synes de er så fæle at de nesten er morsomme.

Uansett, her er den uoffisielle listen over verdens styggeste bygninger (alle foto er hentet fra Wikimedia Commons):

10: Ryugyong Hotel, Pyongyang, Nord-Korea

image: Verdens styggeste bygninger

Denne skyskraperen med en ganske pussig form har vært under konstruksjon i over 20 år. mangel på penger og konstruksjonsfeil har vært årsaken. Strengt tatt burde vel Nord-Korea brukt pengene på å brødfø sin sulteforede befolkning.

9. Nasjonalbiblioteket, Pristina, Kosovo

image: Verdens styggeste bygninger

er det et fengsel, eller glemte arbeiderne å ta ned stillaset? Det var det mange lurte på da denne bygningen sto ferdig. Gitteret foran vinduene og de merkelige runde kuplene gjør i hvert fall at nasjonalbiblioteket skiller seg ut.

8. Michael Lee-Chin Crystal, Royal Ontario Museum,Toronto, Canada

image: Verdens styggeste bygninger

Å blande gammelt og nytt kan ofte fungere fint, og mange andre museer har gjort det samme med stor hell (f. eks. Natural History Museum i London sitt nye Darwin Centre). Men her fungerer det ikke spesielt bra å klistre på en pussig glassknstruksjon som en parasitt på en flott, gammel bygning.

7. Markel Building, Richmond, Virginia, USA

image: Verdens styggeste bygninger

Denne pussige bygningen skal ha blitt inspirert av en bakt potet som ble servert til arkitekten under en middag arrangert av American Institute of Architects.

6. PetroBras' hovedkontor, Rio de Janeiro, Brasil

image: Verdens styggeste bygninger

Denne bygningen står midt i Rio sentrum. Forbipasserende får fort assosiasjoner til en samling legoklosser som er i ferd med å falle fra hverandre.

5. Federation Square, Melbourne, Australia

image: Verdens styggeste bygninger

Dette skal være Melbournes møtested, men det rotete og forvirrende bygget bidrar i hvert fall ikke til et rolig synsinntrykk for dem som finner veien hit.

4. Pompidousenteret, Paris, Frankrike

image: Verdens styggeste bygninger

Pompidousenteret sto ferdig for lenge siden, men det er lett å tro annerledes npr man ser eksteriøret. Glemte de å ta ned stillaset også her?

3. The Beehive, Wellington, New Zealand

image: Verdens styggeste bygninger

Denne merkelige konstruksjonen står rett ved siden av det neoklassiske parliamentsbygget i Wellington. Det hjelper ikke på. Vepsebol og bryllupskake er ord som brukes for å beskrive bygningen.

2. Zizkov Television Tower, Praha, Tsjekkia

image: Verdens styggeste bygninger

Et tv-tårn er et tv-tårn og kan aldri bli særlig vakkert, men hva gjør de babyene der?

1. Morris A. Mechanic Theatre, Baltimore, Maryland, USA

image: Verdens styggeste bygninger

La oss klaske sammen noen betongklosser helt vilkårlig og åpne et teater! Vel, teateret var en gang "going strong", men det er lenge siden, og byens innbyggere synes hele bygget skal rives.

Det er ikke bare vakkert her i Norge heller. Har du noen bygninger du synes klassifiserer til kandidater for Norges styggeste bygning? Skriv i debattforumet!