Verdens største passasjerfly til Norge

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Airbus 380 - verdens største passasjerfly - lander tirsdag på Gardermoen.

Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag blir en stor dag for landets flyentusiaster og flytittere. Cirka klokken 14 lander mest sannsynlig Airbus 380 - verdens største passasjerfly - på Oslo Lufthavn Gardermoen. Nærmere bestemt på Vestre rullebane, der den gamle charterterminalen lå før.

- Akkurat som det finnes fugletittere, finnes det mange flytittere. Og for dem er det svært viktig å få vite nøyaktig hvor flyet skal landet, så de kan ta oppstilling langs riktig gjerde, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn til NTB.

Bakgrunnen for det celebre flybesøket er paradoksalt nok et av Gardermoens største problemer for avvikling av flytrafikken - værfenomenet frysende tåke.

- Airbus ønsket en teknisk prøve under vanskelige forhold. Derfor valgte de å komme til oss, forteller Kobro.

Frysende tåke oppstår når det er pent vær, kuldegrader i luften, men åpne vann som ikke har frosset til. Da fører fuktigheten fra vannet til at det legger seg et isbelegg på rotorbladene, vingene og flykroppen.

Gardermoen er spesielt utsatt for dette, med store sjøer som Mjøsa og Hurdalssjøen i nærheten. (©NTB)

[email protected]Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer