Verdens største passasjerfly prøvelandet trygt

Frankfurt (NTB-DPA): Tusener av tilskuere så lørdag verdens største passasjerfly prøvelande i Tyskland. Landingen gikk uten problemer, men været ødela det som skulle vært en folkefest på Frankfurt am Mains hovedflyplass.>> Klikk her for å se bilder fra landingen

Flyet takser etter landing i Frankfurt.
Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press Vis mer

Verdens største passasjerfly prøvelandet trygt

  1. Se bildene her
Roland Koch, minister i den tyske staten Hesse, poserer foran en Airbus.
Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press Foto: Ralph Orlowski/Getty Images og All Over Press Vis mer


Motorbrøl flerret luften over rullebanen, og den kjempemessige maskinen kunne ses noen korte øyeblikk, før den forsvant i en blanding av tåke og eksos. Jubelen og applausen uteble, og mange av tilskuerne gikk skuffet hjem.

- Hadde jeg ikke visst at det var en Airbus A380, ville jeg ha trodd det var et helt alminnelig fly, sa Johanna Nau. Hun og hennes elleveårige sønn var blant tilskuerne som var møtt fram for å overvære prøvelandingen lørdag.

Diger

Superlativene forble på papiret, der det til gjengjeld var en sann trengsel av dem. For A380 kan transportere opp til 853 passasjerer på to dekk, flyet har et vingespenn på 80 meter og måler 73 meter fra snute til hale.

Men det europeiske Airbus-konsernet er ikke bare opptatt av store dimensjoner. A380 er inne i et meget omfattende og detaljert testprogram, der alt fra avisingen av vinduene i cockpit til utstyret for innlasting av mat og drikke skal utprøves og kontrolleres.

Frankfurts hovedflyplass er i gang med et investeringsprogram på rundt 100 millioner euro, eller 785 millioner kroner, for å tilpasse seg A380. Det var derfor denne flyplassen, og ikke Londons Heathrow eller Charles de Gaulle i Paris, ble valgt til lørdagens prøvelanding.

Bestillinger

Airbus-konsortiet, der en rekke europeiske flyfabrikker deltar, har allerede fått bestillinger på til sammen 159 A380-maskiner fra 16 ulike flyselskap. Airbus må selge mellom 250 og 300 maskiner av typen, før A380-prosjektet blir lønnsomt.

Singapore Airlines blir første selskap som setter typen i drift, etter planen innen utgangen av 2006. Selskapet vurderer å bruke A380 på ruten mellom Singapore og London, men den kan også bli satt inn på strekningen mellom Singapore og australske Sydney.

Maskinen som ble brukt i prøvelandingen lørdag, var for øvrig ikke prototype nr. 1, slik den opprinnelige planen gikk ut på. Denne fikk motortrøbbel tidligere i uken, og dermed måtte en annen testmaskin sendes til Frankfurt.

>> Klikk her for å se bilder fra landingen

[email protected]

Mer om Airbus A380

  • Se bildene av Airbus A380s jomfrutur
  • Verdens største fly har lettet (april 2005)
  • Gigantflyet avduket (januar 2005)
  • A380 i bilder
  • Dreamliner - Boeings nye modell (oktober 2004)
  • Flyfremtiden (oktober 2004)
  • >> Klikk her for mer om fly og lufttransport