Verdens største kjøpesentre

Kjøp til du stuper! Her får du en oversikt over de største shoppingsentrene i verden . Blir det for langt å reise, kan vi også gi deg de største i Norge.

Skal du virkelig ta helt av på shoppingfronten? Da er vel et besøk på verdens største shoppingsenter tingen. Og selvsagt er det riktig å være hellig overbevist om at supershopperens himmel ligger i Amerika. Men for at shoppoholikeren skal finne "moderskipet" er ikke USA landet å reise til. Faktisk må du nord for grensen til shoppingmallenes hjemland for å finne verdens største kjøpeingsenter.

To Guinnessrekorder

Stedet skal etter sigende være nevnt i alle fall to steder i Guinness Rekordbok. Største grunn til berømmelsen er selvsagt at dette senteret hevder å være verdens største i sitt slag. Det er med andre ord ikke et nusselig lite bydelssenter vi snakker om. Mer enn 800 butikker – hvorav seks er stormagasin - finner du i dette senteret. I tillegg er det 26 kinoer og 110 restauranter her. Stedet er West Edmonton Mall – den Canadiske staten Albertas største turistattraksjon. Du kan dele fasilitetene med hele 55.000 andre besøkende her hver eneste dag hele året!

West Edmonton Mall - verdens største kjøpesenter med verdens største vannpark i kjøpesenteret.
West Edmonton Mall - verdens største kjøpesenter med verdens største vannpark i kjøpesenteret. Vis mer

Ryktene sier at det er mange lavprisbutikker her. Muligens ikke rett adresse for merkeshopperen med andre ord. Men for den megalomane er det nok superlativer å hente. Her er verdens største parkeringsplass (plass til 20.000 biler), verdens største vannpark (50 millioner liter vann), verdens største innendørs fornøyelsespark, verdens eneste innendørs strikkhopp (60 dollar for ett hopp) og verdens største innendørs sjø (122 meter lang). I innsjøen og den omkringliggende vannparken finner du til alt overmål en fullstørrelse modell av Columbus skip, Santa Maria, og fire fungerende ubåter (mer enn den Canadiske marinen kan skilte med hevdes det).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Edmontons internasjonale flyplass går det direktebuss til senteret. Regn med omkring 45 minutters kjøretur.

Størst i shoppingsentrenes hjemland

Det største kjøpesenteret i fenomenets hjemland, USA, ligger i Minneapolis. Bare noen minutters kjøretur fra byens internasjonale flyplass finner vi Mall of America. Så populært er dette senteret at det mottar flere besøkende enn både Disney World, Grand Canyon og Graceland til sammen. Faktisk er fire av ti besøkende turister. Over fire etasjer finner du mer enn 500 butikker og åtte stormarkeder, samt mengder av kinoer og restauranter, en fornøyelsespark og en undervannsverden.

Vil du vite mer om Mall of America? Les denne artikkelen fra 6790>artikkelen fra mars i år.

Rabattbutikker er også stort i USA. Er du i Washington D.C kan du besøke Potmac Mills. 45 minutters kjøring fra USAs hovedstad finner du 220 rabattbutikker under ett tak, sammen med 15 kinoer, 25 restauranter og en egen TV-kanal som løpende publiserer gode tilbud til senterets besøkende. Selv om det er USAs hovedstad vi her snakker om, er det tilreisende som kommer kun for å besøke dette kjøpesenteret.

Verdens største kjøpesentre krever sin mann/kvinne. For å komme trygt ut på den andre siden av shoppinghimmelen, bør du kanskje lese våre tips til 15264>supershopperen.

Sør-Amerika kommer etter

Sør-Amerikanerne kan jo ikke være dårligere enn sine naboer i nord. Det største kjøpesenteret på dette kontinentet finner vi antakeligvis i Caracas i Venezuela. I Sambil-senteret skal du finne alt du forventer av et kjøpesenter, selv etter å ha lest om megasenterne i Nord-Amerika. Det er fancy shopping, ti kinosaler, kaféer og restauranter, og et eget akvarium (av det røslige slaget selvsagt).

Andre steder

Only in America… heter det. Men det er jo selvsagt ikke bare i Amerika vi finner gigantiske kjøpesentre. Vi har funnet frem til monstersentre i andre deler av verden også:

På den Australske vestkysten ligger byen Brisbane. Her finner du Queen Street Mall med mer enn 500 butikker og stormarkeder. Dette er riktignok samlet over to bykvartaler – men som en del av dette finner vi The Myer Centre med mer enn 200 spesialforretninger, et matkvarter og flere kinoer.

Sandton City i Johannesburg.
Sandton City i Johannesburg. Vis mer

I Johannesburg i Sør-Afrika finner vi det enorme Sandton City Shopping Centre. I mer enn 260 butikker kan du velge blant det beste av verdens shopping samt et godt utvalg i afrikansk kunst og kunsthåndverk. Senteret satser spesielt på kundeservice, og du kan få spesialtilpasset guiding i senteret før du kaster deg selv og kredittkortet inn i valsen.

Lettere tilgjengelig for oss nordmenn er nok Eldon Square i Newcastle. De mener selv å være et av Europas ledende kjøpesentre. Med båt kommer du deg lett hit fra Vestlandet. Her finner du mer enn 140 butikker samlet under ett tak, med godt utvalg i merkeklær til lavere priser enn du finner i for eksempel London. Senteret er plassert i byens sentrum, og det bør være lett å finne frem til hva annet Newcastle har å by på med dette som utgangspunkt.

Norske sentre virker kanskje små og pinglete i forhold? Les mer om de største i Norge 15262>her.

Reise?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev og delta i vår Sommerkonkurranse. NB: Konkurransen er inne i sin siste uke nå!