Verdens største hoppbakker

Hoppuka eller hoppkilometeren? I Planica regner man med fire hoppdager, og totalt blir dette bortimot en kilometer i luften per hopper i konkurranse. I helgen er det Vikersund det gjelder, har kan du varme opp med de største bakkene i verden.

Skiflygning er hoppsportens svar på Formel 1. Luftige svev på drøye 200 meter trekker til seg horder av tilskuere som vil se verdens lengste skihopp, og skisportens råeste gren.

Av skiflygningsbakker i verden, er det kun fem stykker som virkelig har noe for seg:

 • Harrachov
 • Kulm
 • Oberstdorf
 • Planica
 • Vikersund

  World Cup i Vikersund

  Tettstedet utenfor Drammen arrangerer verdenscuprenn i skiflyging kommende helg, og sjansen for at det blir mange besøkende er ikke redusert av at Norge har en rykende fersk Hoppukevinner i Anders Jacobsen, en hopper som attpåtil kan regne Vikersund som en slags hjemmearena.

  Allerede i går startet man de offesielle treningene, og i morgen starter det første av i alt to renn som skal gå av stabelen.

  Nord-Europas eneste skiflygingsbakke har en nåværende bakkerekord på 219 meter, og det forventes og håpes at denne faller i helgen. VM i skiflyging arrangeres hvert andre år, og har vært arrangert siden 1972. Det eksisterer også en bakke i Copper Peak i Michigan, men denne er av så dårlig forfatning at den ikke blir brukt. Rennet i helgen er altså er verdenscuprenn.

  Vil du orientere deg litt i hvilke bakker DU må besøke før du tar reper'n, anbefaler vi deg å ta en titt på bakkene under. Dette er altså verdens fem råeste hoppbakker:

 • Harrachov
  Bakken ligger i fjellet Krkenose lengst nord i Tsjekkia, helt på grensen til Polen. Bakken har kritisk punkt på 185 meter, og bakkerekorden er 219,5 meter. Den tsjekkiske storbakken var i sin tid beryktet for den enorme høyden man fikk med seg ut over kulen. Høyden over kulen bidro med sitt til at det var livsfarlig å hoppe i sterk vind i bakken. To hoppere har forøvrig omkommet som et resultat av de vanskelige forholdene.

  Men dette var i "gamle dager." Nå er den ikke fullt så skremmende lenger, men i likhet med alle andre skiflygingsbakker, bortsett fra Planica, er bakken sliten og trenger en ansiktsløftning.

  Hva med å kombinere ferien med en herlig storbyferie i Praha? Dette lar seg gjøre ettersom det ikke er avskrekkende langt i mellom de to destinasjonene.

  VM-arrangør: 3 ganger.

 • Kulm
  I Østerrike, nærmere bestemt Bad Mitterndorf ligger en gammel kjempe av en bakke. Nordmenn har gode minner herfra, og spesielt kanskje Roar Ljøkelsøy som tok hjem tittelen verdens beste skiflyger i 2006 fra nettopp denne bakken. Kulm er den minste av skiflygingsbakkene, men kan også skilte med hopp på over 200 meter. I verdensmesterskapet var Ljøkelsøy eneste hopper som noterte seg for to hopp over 200-metersgrensen.

  For å komme deg til Kulm må du fly til Wien for så å ta tog, buss eller bil videre ned mot hoppbakken.

  VM-arrangør: 4 ganger.

 • Oberstdorf
  Bakken er godt kjent for de fleste. Den ligger i Tyskland og er en del av den tysk-østerrikske hoppuka. Det er faktisk her ballet startes hvert eneste år. Anlegget består av flere hoppbakker i flere størrelser. I hoppuka hoppes det ikke i skiflygingsbakken.

  I skiflygingsbakken holdes bakkerekorden av Roar Ljøkelsøy, og den er på 223 meter. Dette gjør bakken til den nest største i verden. Rekorden ble satt i 2004.

  VM-arrangør: 4 ganger.

 • Planica
  Bakken over alle bakker ligger i Slovenia. Dette er den største skiflygingsbakken i verden, og det var her Bjørn Einar Romøren satte sin verdensrekord med 239 meter. Riktignok hoppet Janne Ahonen 240 i samme konkurranse, men ettersom han falt før fallgrensen blir ikke rekorden regnet.

  Planica avslutter verdenscupen i hopp den 22.-25. mars. Planica har søkt om å arrangere VM i skiflyging i 2010, og de håper også å få arrangere ski-VM i 2013. Da vil det bli satset stort på å oppgradere anleggene, slik at langrennssporene kveiler seg rundt på stadionområdet ikke langt unna hoppbakkene.

  For å komme deg til Planica må du planlegge litt. Det går ingen direkteruter til Slovenia fra Oslo, men man kan ta fly til Wien og tog videre derfra.

  VM-arrangør: 5 ganger.

 • Vikersund
  Norges egen storstue, og bakkerekorden holder Roland Müller med 219 meter. De siste årene har det blitt satset for å gjøre Vikersund til et toppmoderne anlegg, og det er på vei til å komme dit. Nå kan bakken flombelyses som første skiflygingsbakke i verden.

  For å følge med på hvordan det går i bakken i helgen kan du klikke deg inn på deres hjemmesider her.

  VM-arrangør: 3 ganger.


  Har blitt gjort

  Å besøke de fem største bakkene i verden er ikke en nye idé. Sommeren 2006 bestemte to kamerater seg for å ta turen nedover Europa for å oppleve de gedigne hoppbakkene.

  Det er Østlandets blad som forteller om de skiglade Thor Kenneth Løvenfalck og Ole Kristian Nalum. Etter 4.600 km i bil hadde de klart å fått se alle bakkene, samt å møte noen gamle helter på veien.

  På veien fikk de satt i stand møte med Franci Petek fra Slovenia og vår egen Ole Gunnar Fidjestøl, men de andre de var i kontakt med ble fohindret av forskjellige grunner til å møte de to hoppentusiastene.

  Her kan du lese om guttas artige tur.