Verdens største halvliter

I år fyller Guiness 250 år. I Dublin finner du ikke bare øl, men også en turistmagnet som det skummer av.

Dykk inn i det sorte "gullet" hos Guinness. Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen.
Dykk inn i det sorte "gullet" hos Guinness. Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Går alle hollendre med tresko eller jobber alle nordmenn på oljeplattform?

Taxisjåføren liker tydeligvis ikke Guinnessbrygget noe mer enn det jeg gjør, og jeg innser at det kanskje var litt lamt å spørre om alle irer drikker nettopp Guinness. Han har likevel besøkt hjembyens største turistmagnet for kun noen måneder siden.

Se bildene fra Guinness her...

- De pusset opp for ikke lenge siden, og det er vel verdt et besøk, sier han før vi hopper ut av bilen.

De høye industripregede mursteinsveggene rundt St. James Gate skjuler nemlig noe de fleste dublinere er stolt av - Guinness bryggerier. I disse dager produseres det verdenskjente ølet i mange land rundt om i verden, men det var her det hele startet for 250 år siden. Årlig er det cirka 750.000 turister som vingler gjennom det orginale bryggeriets turistseksjon og blir belønnet med en duggfrisk halvliter i skummet av verdens største pint.

Storbyguide: Dublin

For Guinness Storehouse, som bryggeriets turistdel i dag heter, ble bygget rundt aksen av det som skal forestille en halvliter. Hadde glasset blitt fylt med øl, ville det rommet 14, 3 milloner halvlitere. Når det daglig drikkes sirka 10 millioner halvlitere Guinness verden over, gir det deg en god ide om hvor stort selskapet har vokst siden den spede start.

I de forskjellige etasjene oppover i bygget kan du oppleve historien bak et av verdens mest kjente varemerker, før du ender opp i Sky Bar. En 360 grader Guinness only bar, men med Dublins beste panoramautsikt.

Utsikten fra Sky Bar er unik i Dublin
Utsikten fra Sky Bar er unik i Dublin Vis mer


Guiness er bra for deg...

Når vi trer innenfor portene på bryggeriområdet treffer vi Ian. Han har vært guide på Guinness et halvt år og likte heller ikke brygget når han først begynte å jobbe her. Nå plukker han likevel - ifølge seg selv - gledelig opp sin månedlige bonus bestående av 60 bokser brunt, eller sort om du vil.

- Det er bevist at Guinness er bra for deg. Det inneholder kun naturlige stoffer, og før i tiden var det vanlig å gi kvinner som nettopp hadde født, en halvliter om dagen. Det styrket immunforsvaret deres og gjorde godt for kroppen etter fødslen, sier han og prøver å virke overbevisende.

Ian forteller med stor innlevelse om verdensbryggeriet. Safen han står foran stod mange år i kjelleren på bryggeriet og beskyttet orginalene av den unike jærkulturen som gjør Guinness så spesielt. I dag oppbevarers orginalene andre og hemmlige steder.
Ian forteller med stor innlevelse om verdensbryggeriet. Safen han står foran stod mange år i kjelleren på bryggeriet og beskyttet orginalene av den unike jærkulturen som gjør Guinness så spesielt. I dag oppbevarers orginalene andre og hemmlige steder. Vis mer


Hadde det ikke vært for alkoholen, så kunne det vært et kosttilskudd, får vi også høre. Noe vi absolutt ikke hadde forestilt oss derimot, er at Guinness er et slankebrygg. For en som er vant med lyst øl, kan en halvliter Guiness minne om et helt måltid.

- Guinness kan være forebyggende mot hjerte og karsykdommer. Antioksidanter i ølet er veldig like dem du finner i frukt og grønnsaker, og er helsebringende fordi de reduserer oppbyggingen av farlig kolesterol i årene, forklarer Ian.

Det har imidlertid ikke ikke den irske stat alltid vært like enig i - de trodde i hvert fall ikke at det tidligere slagordet "Guinness is good for you", forklarte hele sannheten. Noe som kanskje også har mer enn én forklaring.

På høyden av markedsføring

Helt siden den gang Arthur Guinness startet bryggeriet i 1759, har Guinness vært mye mer enn bare øl for befolkningen på den grønne øya. Da Irland ble en selvstendig stat i 1921, måtte de begynne å se seg omkring etter et nasjonalsymbol. Harpen i logoen til Guinness hadde vært typisk irsk og synonym med merkevaren helt siden starten av bryggevirksomheten. Den var også en av de første logoer i verden til å bli patentert.

- Den nye republikken ville ta tilbake det gamle symbolet, men da sa Guinness nei. Du kan godt si at Den irske republikk og Guinness bryggerier ikke alltid har vært like gode venner etter det, forteller Ian.

I galleriet på Guiness Storehouse kan du se alle typer Guinness produsert fra 1759.
I galleriet på Guiness Storehouse kan du se alle typer Guinness produsert fra 1759. Vis mer


Bryggeriet har mange ganger vunnet internasjonale reklame- og annonsepriser for sine spesielle markedføringskampanjer. Den kjente fuglen som balanserer en Guinness eller syv på nebbet, har blitt nesten like stor som harpen. Harpen derimot, blir også brukt som et symbol for Republikken Irland. Denne harpen er imidlertid speilvendt i forholdt til Guinness sin utgave, så det ikke blir noe kluss med patenten.

Turens høydepunkt på vei...
Turens høydepunkt på vei... Vis mer


Afrikanere og julekake

Guinness omsetter for milliarder av kroner i året, blir drukket i 150 land og brygget i 50. Leien for bryggeritomten i Dublin er derimot ikke så høy. Da Arthur Guinness signerte leiekontrakten i 1759, fikk han rettigheten til den i 9000 år fremover, og den nette sum av 42 pund i året. Nedfelt i bunnen av halvliteren som ugjør Guinness Storehouse i dag, kan du se en identisk kopi av kontrakten. Arthur Guinness begynte raskt å ekportere det populære ølet til nabolandene. I dag er Afrika og Karibia noen av de mest guinness-drikkende områdene utenfor Irland.

- I Afrika har vi lansert flere varianter av Guinness. Folket der nede ser ut til å ha en god smak for det søtaktige, og i dag er vår Foreign Stout en av de mest solgte sortene. På samme måte som vi har en egen type som kun blir solgt i Irland. Salget og produksjonen her på St. James Gate er jevn hele året, men går rett til værs rundt juletider. Da brukes nemlig Guinness til å lage engelsk x-mas pudding, forteller Ian i det vi forlater han i heisen opp til Sky Bar.

For til syvende og sist er det her moroa foregeår på Guiness Storehouse. Når du får en halvliter eller to, ser utover Dublin, klinker glass og roper Slainte.


Se bilder fra Guinness Storehouse her...


Om du ønsker å besøke Guiness Storehouse, koster det 14 euro (cirka 112 kroner) for inngang og inkluderer en pint på toppen. Booker du online på www.guiness-storehouse.com, får du 10 prosent avslag og slipper forbi den ofte lange køen for å slippe inn.

I anledning jubileet har Guinness Storehouse også satt i gang en rekke nye aktiviteter og happenings. Blant annet en utstilling med 250 års tema og en spesiell ”History of Stout tour”. Deltagerne blir tatt med på en VIP- tour, med fokus på drikkens historie. Det blir en privat Guinness smaks session, hvor de får teste de ulike variantene og lære hvordan man tapper riktig.

Første utgave av artikkelen ble publisert i juni 2007.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!