Badekarparade?
Badekarparade?Vis mer

Verdens reneste sport???

Det er verdensmesterskap i badekar-race i Canada denne uken.

Fire dager til ende med våt fart og vill spenning vil prege det som kaldes Canadas solstripe - Vancouver Island utenfor Vancouver på Canadas stillehavskyst - og byen Nanaimo. Er det verdens reneste sport som holder verdensmesterskap her denne uken?

Verdens badekar-racehovedstad

Nanaimo regner seg selv som verdens fremste sted for badekar-race… antakeligvis uten alt for intens konkurranse. I knøttsmå badekar-båter med en stk. fører og en stk. påhengsmotor med hele åtte hestekrefter bærer det av sted. Vel og merke dersom totalvekten for porselen og øvrig utstyr samt fører overstiger 160 kilo!

Lang "tubbe"-tradisjon

Dette er faktisk et badekar...
Dette er faktisk et badekar... Vis mer

"Tubberne" som de kaller seg selv, tar konkurransen dødsens alvorlig. Her finner vi kommandører, sekretærer, kapteiner, dommere, jury…En hel liste av notabiliteter skal styre det hele i havn - bokstavelig talt. Og tradisjoner har det etter hvert blitt: Siden 1967 har badekarene sust frem over havneområdet i stadig mer avansert design. Flyteemner av blekeflasker, stabiliserende vannski på sidene… det er ikke måte på hva som er blitt gjort for å få de i utgangspunktet landfaste installasjonene sjødyktige.

Vill fart!

Før løpet starter er det en rituell ofring av … selvsagt et badekar. Eller skal vi heller si en badekarformet trefigur. Den brennes høytidelig under "Badekargudenes Båtbrenningsseremoni". Det brennende karet følges på sin ferd ut i havet av badekartilhengere i alle varianter. Ingenting som et varmt bad???

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så er det klart for det store verdensmesterskapet. Gjennom en nesten seks mil (!) lang løype skal mer enn 50 kar og førere kjempe om heder og ære. Raskeste farkost noensinne fullførte til en tid som tilsvarer over 45 kilometer i timen i snitthastighet. Ikke akkurat sniletempo med andre ord.

Når og hvor

Fire dager med moro får du altså på Canadas vestkyst fra 20. til 23. juli. Presis klokken 11 søndag den 23. juli går startskuddet for badekar-racet. I dagene før er det tjo og hei i forbindelse med Nanaimo Marine Festival.

Du kommer deg dit enklest fra Vancouver med ferge. Det er også mulig å ta fly og sjøfly.