Verdens raskeste tog

Raskere og raskere tog utvikles og settes i trafikk, og utkonkurrerer luftfarten på mange strekninger. Kjør i 300 kilometer i timen i Europa, eller ta turen til Asia og kjenn hvordan 430 kilometer i timen kjennes på kroppen.

ICE-togene er høyhastighetstogene i Tyskland.
Foto: Die Bahn Foto: Die Bahn
ICE-togene er høyhastighetstogene i Tyskland.
Foto: Die Bahn Foto: Die Bahn Vis mer


I midten av desember kuttes reisetiden mellom Tysklands to største byer, Hamburg og Berlin, kraftig. Da settes nye ICE-tog i trafikk, og med hastigheter opp i 230 kilometer i timen gjøres distansen unna på halvannen time. Det har tidligere tatt to timer og 15 minutter å reise denne strekningen med tog, og med bil tar det mellom to og en halv og tre og en halv time å kjøre de rundt 300 kilometerne.

Snilefart med NSB

Det er ikke tvil om at dette er raskt, og i norsk målestokk er det superraskt. For du kommer deg ikke så veldig langt på norske skinner i løpet av halvannen time. Et raskt søk hos NSB forteller oss at vi kan komme oss eksempelvis fra Oslo til Hamar eller Kongsberg. Hadde man hatt et tilsvarende raskt togsett og skinnesett i Norge, kunne vi kommet oss fra Oslo til Dombås på samme tid som man nå bare kommer seg til Hamar eller Kongsberg. Man kunne altså kommet seg fra Oslo til Trondheim på godt under tre timer. Inntil videre må du belage deg på en reisetid på minst seks og en halv time mellom Oslo og den midtnorske hovedstaden.

I 500 pluss

Selv om 230 kilometer i timen høres superraskt ut i norsk sammenheng, kan det ikke måle seg med de raskeste togsettene i verden. Raskest i Europa er sannsynligvis Frankrikes TGV. De står notert i Guinness Rekordbok med verdensrekortfart, med en hastighet målt til 515,3 kilometer i timen. Rekorden var et engangstilfelle, satt 18. mai 1990, mellom Courtalain og Tours. De franske TGVene var raskest i verden da de ble satt i kommersiell trafikk i 1981, med en toppfart på 370 kilometer i timen, men er avløst av nyere og raskere varianter.

Europeiske tog kjører stort sett i hastigheter rundt 300 kilometer i timen. Det raskeste passasjertoget i verden er det kinesiske maglev-toget, som befordrer passasjerer i 430 kilometer i timen.