Verdens råeste fyrverkeri

Den årlige fyrverkerikonkurransen i San Sebastian, Spania, har gått i været. På med øreklokker, gjem hunden og snurr film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Har du noen gang drømt om å kunne fyre av årslønningen din i løpet av noen minutter?

I den nordspanske byen San Sebastian kan du se hvordan det blir gjort effektivt og raskt. Kanskje ikke fyrverkeri oppfyller din drøm om å bruke mye penger på kort tid, men det skal mye til for at du ikke blir imponert av et spektakulært show som dette.

Se det enorme fyrverkeriet i bilder her...

San Sebastian opplyst av fyrverkeri. Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
San Sebastian opplyst av fyrverkeri. Alle foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Kjempefest

I San Sebastian feires hvert år Semana Grande. Denne gangen var det for 44. gang de store festlighetene tok sted. Helgenfeiringen innbærer mye mer enn bare fyrverkeri, men raketter og bomber er likevel den største attraksjonen hver kveld i løpet av uken festen varer. Andre innslag er typiske baskiske tradisjoner som å fylle magen med tapas, gå på konserter, se på idrettsarrangementer og tyrefekting, samt feste til morgenen gryr.

Verdens beste

Det er de lokale myndighetene som finansierer kruttet som blir forberedt av syv av verdens beste fyrverkerimakere. De får en kveld hver til å vise sitt display av raketter som lager hjerter og stjerner, bomber som lyser opp hele byen og andre pyrotekniske bravader. Vinneren går av med en klekkelig sum samt internasjonal anerkjennelse.

"What goes up, must come down"- slik er det også med fyrverkeri. Da DinSide var tilstede under festivalen, fant vi fort ut at hvit bekledning ikke er det mest praktiske antrekket. Et regn av kruttslam regner over byen i løpet av den halvtimen oppskytingen foregår, selv om rakettene for det meste skytes ut over bukten i den vakre strandbyen. Tips og forhåndsregler fra de lokale myndighetene er også greie å ta med seg om du skulle bli fristet til å reise neste år. Lukk vinduet til hotellrommet og ikke la brennbare objekter ligge på balkongen, parker bilen utenfor fyrverkerisonen og ikke plukk opp uidentifiserbare ting fra bakken i etterkant av showet...

Vi så heller ingen hunder i løpet av uken...

Se bilder fra den store fyrverkeriuken i San Sebastian her...

Tips:

Datoene for neste års festival er: 10 August - 17 August. Bestill hotell i San Sebastian tidlig om du ønsker å reise, tusenvis av mennesker strømmer til hvert år for å overvære showet.

Du kan fly inn til Biarritz i Frankrike med lavprisselskapet Sterling, flyplassen ligger bare 25 minutters kjøretur fra San Sebastian. Ikke sats på ha bil i området denne uken, parkering er enten veldig dyrt eller nesten umulig å finne gratis.

Mer festkledd på DinSide: