Verdens råeste byggverk

Bli med på en arktitektonisk jorden-rundt-reise.

Frank Gehry som står bak Guggenheim-museet i Bilbao har også laget rock`n roll-museet i Seattle.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor
Frank Gehry som står bak Guggenheim-museet i Bilbao har også laget rock`n roll-museet i Seattle.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kanskje ikke verdens letteste jobb å grave frem de ti mest spektakulære bygninger. Utvalget er overveldende, mildest talt, og de uskolerte innen arkitekturfaget har ofte helt andre oppfatninger av hva som er interessant enn dem som har arkitektur som fag. Løsningen ble en miks av de store attraksjonene, ny sentra, gamle monumenter og innsidertips fra studentene på Arkitekthøgskolen i Oslo. Samtidig fokuserte vi på å få oss en skikkelig arkitektonisk jorden-rundt-reise.

 • Se oversikten over verdens ti mest spektakulære bygg.
 • Japanske kirkerom versus megalomani

  Flere av studentene ved arkitekthøgskolen svarte sporenstreks Tadao Ando og Church on water, da DinSide Reise spurte etter spektakulære bygg. Den selvlærte japanske arkitekten har mottatt flere priser for sine arbeider.

  - Church on the water er etter min mening et av de sterkeste kirkerommene som finnes. Utrolig enkelt, men samtidig fantastisk spektakulært, forteller Geir Willsberg, student ved arkitektshøgskolen i Oslo.

  På den andre siden elsker folk den ruvende katedralen La Sagrada Familia i Barclona som aldri later til å bli ferdig. Køene av turister væpnet med kameraer og tegnende studenter fra kunstakademiene utenfor det voldsomme bygget, er lange.

  Urarkitektur

  MACCHU PICCHU: Cusco og områdene rundt regnes for å være hovedsete for inkaarktitekturen.
Foto: Paul Jacob Hansen
  MACCHU PICCHU: Cusco og områdene rundt regnes for å være hovedsete for inkaarktitekturen.
  Foto: Paul Jacob Hansen Vis mer

  Macchu Picchu i Peru er blant verdens syv underverk. Men Peru har også mye annet på menyen. Etter jordskjelvet som rammet Cusco i 1954, raste den spanske Santo Domingo-kirken sammen. Under kirken kom Templo del Sol, eller soltempelet frem. Kirken har sammen med Cusco by blitt restaurert etter retningslinjer fra UNESCO. Arktitekten Hernan Vasques deltok i dette arbeidet på åttitallet.

  - Arkitekturen i Cusco er anses som mest relevant innen inkaarkitektur. Byen utviklet seg fra 1200-tallet og var inndelt i soner med åpne plasser rundt templene og jordbruksområder lagt utenfor. Ingenting var tilfeldig, forteller Vasques.

  Vasques mener at arkitekturen i Cusco skiller seg fra resten av Sør-Amerika i det den har valgt å bevare fremfor å ta store skritt.

  Relevante artikler

 • Ti ting du må se før du dør

 • Sju klassiske underverk

 • Verdens høyeste bygninger
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.