Verdens nye underverker

21 gigantiske byggverk kjemper om å komme inn på listen over verdens syv ”nye” underverker. Du kan stemme på ditt favoritt-underverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Inka-landsbyen Machu Picchu kan bli kåret til et av verdens syv "nye" underverker. Foto: Jacob Holmboe
Inka-landsbyen Machu Picchu kan bli kåret til et av verdens syv "nye" underverker. Foto: Jacob Holmboe Vis mer

Verdens nye underverker

  1. De 21 kandidatene


Nok en gang skal noen av verdens flotteste bygninger kjempe om heder og ære. Organisasjonen New7Wonders syntes nemlig det var på tide å lage en ny liste over de mest imponerende menneskeskapte kulturperlene. Kåringen skjer i Lisboa om snaut et år, på den magiske datoen 07.07.07.

Fjellandsbyen Machu Picchu i Peru, Eiffeltårnet i Paris og Den kinesiske mur er bare tre av bygningene som kan få en plass på listen. Totalt 21 byggverk er med i kåringen.

Da konkurransen startet for noen år siden, var 77 bygninger med i konkurransen. Men etter noen stemmerunder ble Big Ben, Versailles og en rekke andre storbygg slått ut av konkurransen, til fordel for de 21 gjenværende finalistene.

>>Her kan du se bilder av alle finalistene

Stem på nett

New7Wonders ble startet av den sveisiske eventyreren Bernard Weber. Organisasjonen arbeider med å finne midler til å restaurere verneverdige bygninger.

På organisasjonen hjemmeside, kan du stemme på det byggverket du synes fortjener en plass på listen over de syv store. Du må være medlem for å stemme, men det er gratis å melde seg inn.

Stem her!

I følge New7Wonders er dette den største globale avstemmingen noen sinne, og flere millioner mennesker skal allerede ha stemt på sine favoritter.

Originalene

Pyramidene i Egypt har alltid blitt regnet som noen av verdens ypperste byggverk. Foto: Andrea De Stefani
Pyramidene i Egypt har alltid blitt regnet som noen av verdens ypperste byggverk. Foto: Andrea De Stefani Vis mer

Det er over 2.000 år siden de første kjente listene over verdens underverker ble laget. Den listen de fleste referer til i dag ble laget av Filo fra Bysants og inneholder følgende syv bygninger fra den antikke verden:

1. Pyramidene i Egypt
2. De hengende hager i Babylon
3. Zevs-statuen i Olympia
4. Artemistempelet i Efesos
5. Mausoleet i Halikarnassos
6. Kolossen på Rhodos
7. Fyrtårnet i Alexandria

I dag er det bare ett av de syv underverkene som fortsatt kan skues. Pyramidene i Giza står stødig i sanden i Egypt, selv om noen av dem har mistet en del av størrelsen gjennom tidens gang. De andre seks byggverkene er ødelagte gjennom branner og jordskjelv.

>>Les mer om de klassiske underverkene her

Listemoro

De siste årene er det mange som har hatt det gøy med å liste de mest beundringsverdige byggverkene i verden. For eksempel har den amerikanske avisen Chicago Tribune en mening om hvilke underverk som er flottest. Leserne til det britiske bladet Wanderlust har også latt seg inspirere av denne listetrenden.

Uenig i listene? Her kan du stemme på ditt favorittbygg

Kilder: University of South Florida og Encyclopædia Britannica

>>Her er bilder av alle finalistene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!