Urinnvånerne i Australia ser på Uluru som Australias hjerte. Den røde steinen, også kjent som Ayer's Rock, vil bli stengt for turister innen oktober 2011, av miljømessige og kulturelle hensyn. Nå er den gigantiske sandsteinen kandidatet til å bli kåret til et av verdens syv naturunderverk. Foto: Falk Schaaf
Urinnvånerne i Australia ser på Uluru som Australias hjerte. Den røde steinen, også kjent som Ayer's Rock, vil bli stengt for turister innen oktober 2011, av miljømessige og kulturelle hensyn. Nå er den gigantiske sandsteinen kandidatet til å bli kåret til et av verdens syv naturunderverk. Foto: Falk SchaafVis mer

Verdens naturunderverker

Norske fjorder ute av kampen om å bli kåret til et av verdens syv naturunderverk.

Rett etter at verdens syv nye, menneskeskapte underverk ble kåret for et år siden, startet jakten på verdens mest spektakulære naturunderverker. Flere hundre kandidater ble plukket ut, deriblant Geirangerfjorden. Men etter å ha vært rangert høyt oppe i sin kategori, er nå vår egen stolthet ute av kampen om å bli titulert som et av verdens syv naturunderverker.

SE OGSÅ: Fy søren, så vakkert Norge er!

Diskvalifisert

Organisasjonen som står bak den verdensomspennende kåringen, New7Wonders, varslet tidligere i år, at Norges vakre naturunderverk kunne komme til å bli diskvalifisert fra konkurransen.

- I motsetning til mange av de 261 naturunderverkene som er kvalifisert til den andre fasen av den verdensomspennende avstemmingen, har ikke Geirangerfjorden noen offisiell støttekomité til å representere seg. Uten en støttekomité, risikerer Geirangerfjorden en rask diskvalifisering, uttalte kommunikasjonsdirektør Tia B. Viering i New7Wonders, i en pressemelding tidligere i år.

Geirangerfjorden Foto: Terje Rakke/Innovasjon Norge
Geirangerfjorden Foto: Terje Rakke/Innovasjon Norge Vis mer


Uttalelesen fra New7Wonders tok ikke nattesøvnen fra norsk reiselivsbransje, som mente konkurransen ikke var særlig viktig for Geirangerfjordens omdømme.

- Geirangerfjorden står allerede på den offisielle Unesco-lista, som har en veldig høythengende status. (...) Det er selvsagt kjekt med all oppmerksomhet, men vi klarer oss også som det er, vi har tross alt den mest høythengende utmerkelsen i verden allerede, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Destinasjon Geirangerfjord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange gode kandidater

Denne uken ble 28 kandidater plukket ut til å kjempe videre i kåringen av verdens syv naturunderverker. Blant finalistene finnes selvskrevne kandidater, som Amazonas, Grand Canyon og Great Barrier Reef.

De 28 kandidatene er plukket ut på bakgrunn av stemmer fra folk verden rundt. I tillegg har et ekspertpanel bestående av forskere, journalister og naturvernere vært med på utvelgelsen. Den endelige topp syv-listen vil bli presentert i 2011.

Her er de nominerte:

NaturunderverkLand
AmazonasVenezuela, Surinam, Peru, Guyana, Fransk Guyana, Ecuador, Colombia, Brasil, Boliviaa
Bu Tinah ShoalsDe forente arabiske emirater
DødehavetPalestina, Israel, Jordan
El YunquePuerto Rico
FundybuktaCanada
GalápagosøyeneEcuador
Grand CanyonUSA
Great Barrier ReefAustralia, Papua Ny-Guinea
Halong-buktaVietnam
Iguassú-fosseneBrasil, Argentina
Jeita GrottoLibanon
Jeju-øyaSør-Korea
Kilimanjaro Tanzania
Komodo nasjonalparkIndonesia
MaldiveneMaldivene
MasurianPolen
Matterhorn/CervinoSveits, Italia
Milford SoundNy-Zealand
Moher-klippeneIrland
MuddervulkaneneAserbajdsjan
Puerto-Princesa Subterranean River National ParkFilippinene
Salto AngelVenezuela
SundarbansIndia, Bangladesh
SvartskogenTyskland
Taffelberg (Table Mountain)Sør-Afrika
UluruAustralia
VesuvItalia
YushanTaipei 


Du kan være med å bestemme hvilke syv underverker som blir plukket ut på den endelige listen. Se New7wonders nettside for mer informasjon.