Klarer du å gjette hvor verdens mest øde sted ligger? Svaret finner du i denne artikkelen. Foto: Colourbox
Klarer du å gjette hvor verdens mest øde sted ligger? Svaret finner du i denne artikkelen. Foto: ColourboxVis mer

Verdens mest øde sted

Herfra tar det ukevis å komme seg til sivilisasjonen.

Vi nordmenn er glade i naturen, og vil helst nyte den helt for oss selv. Og ja, det er god nok boltreplass for oss knappe 4,8 millionene som bor her.

Vi er omtrent 16 innbyggere per kvadratkilometer, skal vi tro SSB, men 80 prosent av oss bor i tettbygde strøk, og der er folketettheten 1.595 personer per kvadratkilometer. Vi klumper oss altså sammen, likevel.

Men hvor i verden er det aller mest øde?

Vitenskapsmagasinet New Scientist har funnet ut av dette, ved hjelp av statistikk og undersøkelser gjort av EU-kommisjonens Joint Research Centre, og Verdensbanken.

Det viser seg faktisk at det ikke lenger er så mange virkelig øde steder igjen på kloden vår.

Så øde må det være

Fastsettelsen av et øde sted er nemlig en beregning av hvor lang tid det ville ta å reise til nærmeste by med minst 50.000 innbyggere enten over land eller vann. Ved å kombinere informasjon om terrenget, veinettet, toglinjer og eventuelle vannveier, har New Scientist kommet frem til at mindre enn ti prosent av verdens landmasse er mer enn 48 timers reise (til lands og vanns, ikke i lufta) fra nærmeste by.

Det vil kanskje overraske deg å få vite at bare 20 prosent av landområdene i Amazonas er mer enn 48 timers reise unna nærmeste by - det er omtrent samme prosentandel som i Canadas provins Quebec. Det er fordi elvene er reiseveier, og fordi det har blitt bygget et stort nettverk av veier i Amazonas i løpet av de siste tiårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett, verdens mest øde sted er:

Det tibetanske høyfjellsplatået, nærmere bestemt 34.7° nord og 85.7° øst.

Kanskje ingen bombe at det mest øde stedet i verden lå i Tibet. Herfra tar det ifølge researcherne i Joint Research Centre TRE UKER å komme seg hit fra en av de nærmeste byene Lhasa eller Korla. Du kan kjøre bil på veier én av dagene, mens de resterende 20 dagene må du ta beina fatt. At terrenget er vanskelig, og at stedet ligger over 5.000 meter over havet gjør det ikke mer tilgjengelig.

Les også: Eventyr ved Everest

Her ser du omtrent hvor stedet ligger:

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Se de kule kartene

Det kommer forøvrig mye annen interessant informasjon i artikkelen til New Scientist. Ved hjelp av en bildeserie kan du se forskjellige kart som viser hvor skipstrafikken er størst, hvor det er flest veier, hvor verdens toglinjer går, og hvor verdens elver renner, for å nevne noe.

Se selv i New Scientists sak Where's the remotest place on earth?