Verdens mest komfortable fly

Brede seter, godt med plass for beina, sikkerhet og god mat. Det er slik vi ønsker å fly.

Braathens og SAS kommer godt ut når all verdens flyselskap bedømmes for kvalitet og komfort. Den britiske forbrukertjenesten Airline Quality som står bak kåringen, og har over de siste ti årene tildelt flyselskapene stjerner for kvalitet, service og komfort. Av fem mulige kommer begge de norske selskapene ut med fire stjerner.

Best i test

Hvilke flyselskap kan by på den beste komforten?
Hvilke flyselskap kan by på den beste komforten? Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Over 150 flyselskap blir vurdert hvert år. Kun syv har fått toppkarakter. Ikke overraskende dreier det seg om australske Qantas og Ansett, med følge av Malaysia Airlines, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Emirates. Eneste europeer i følget er Swissair. Ett flyselskap er funnet verdig til kun én stjerne, nemlig Cubana Airlines. Her streiker det meste fra mat til underholdning. Blant selskapene med to stjerner, finner vi russiske Aeroflot.

Sjekk karakteren og avstanden mellom setene på flyselskapene her.

Braathens får som nevnt fire stjerner for alt fra setekvalitet til underholdning. Maten på økonomiklasse er imidlertid nede på en treer.

- Fire stjerner er bra det, men vi sikter selvfølgelig mot toppkarakter. Med det nye businesskonseptet, som vi lanserer i disse dager, blir blant annet service og servering betydelig forbedret på begge klasser, opplyser informasjonssjef i Braathens, Frode Geitvik.

SAS får toppkarakter for sikkerhetsprosedyrer og systemer, men blir trukket for setekomfort, mat og underholdningstilbud. Selskapet er likevel fornøyd.

- Fire av fem stjerner er ikke å forakte. Vi jobber kontinuerlig med å bedre produktet og servicen på flyene våre. Fra høsten av vil vi ha nye Airbus-fly i drift, med betydelige forbedringer på interiør og fasiliteter i forhold til dagens Boeing-fly, sier informasjonskonsulent i SAS, Trine Løvberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Best plass på business

Er du blant de heldige få som flyr regelmessig på businessklasse, kan rangeringen til det new zealandske nettstedet Simplyquick.com være til hjelp. Forbrukertjenesten har sjekket seteavstand, setebredde og antall grader du får kjøre setet bakover på de mest populære flyselskapene. SAS er med, og utmerker seg ved å ha en av testens bredeste business-seter.

Ta en titt på hva flyselskapene tilbyr businesspassasjerene.

Flyet avgjør bredden

Én ting er hvor langt det er mellom seteradene. Når det gjelder bredden på selve setet er det i all hovedsak flytypen som avgjør. Britiske Which Magazine har rangert flyene på følgende måte:

  • Best: Boeing 777, MD11.
  • Bra: Airbus A300, 320, 330. Boeing MD80.
  • Medium: Boeing 727, 767.
  • Dårlig: Boeing 747.
  • Verst: Boeing 737, Boeing 757.

For mange er det likevel charterflyene som representerer den store skrekken, i hvert fall når det kommer til komfort og beinplass. Vi har testet forskjellen mellom ruteflyene til SAS og Braathens og charterflyene til Premiair, Sterling, Novair og Brittania. Ikke uventet blir det trangt hos de sistnevnte. Les hele testen her.

Setekvalitet, komfort og beinplass har kommet i søkelyset etter at en 28 år gammel dame fra Storbritannia omkom etter en flytur fra Sydney til London. Les våre tips for å minske faren for nedsatt blodsirkulasjon og blodpropp her.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.