Verdens mest ildfulle karneval

Mye moro verden rundt i februar. Men visste du at karnevalstradisjonene er cirka 2.500 år gamle?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Karnevalsloven pålegger alle å glede seg.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve
Karnevalsloven pålegger alle å glede seg.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mange har allerede startet forberedelsene til årets karnevalsutskeielser. I flere måneder har orkestre og danserne øvet, dekorasjoner er forberedt, og kostymer og masker har blitt gjort i stand.

Tid for å faste eller å feste?

Ifølge det amerikanske oppslagsverket Encyclopedia.com har karnevalet sitt opphav i førkristne riter hvor man feiret fruktbarhet og naturens oppvåkning. Man funnet at de aller første feiringene fant sted så tidlig som 600 år f. Kr, i Osiris i Egypt. I Romerriket ble det feiret karneval – med løssluppenhet og offentlig forstyrrelser. Fruktbarhetsfeiringene holdt stand frem til 1400-tallet. Den romersk-katolske kirken var sterkt i mot feiringen, men tradisjonen var allerede den gang så rotfestet i samfunnet at kirken måtte ta den opp i seg. Kirkens innflytelse på feiringen medførte likevel at festen tok en ny form: De geistlige ble latterliggjort under den såkalte Dårefesten. Kirken fikk etterhvert gjennomslag for hva feiringen burde inneholde og den ble knyttet til den forestående fasten. Likevel ser ikke kirken blidt på karnevalsfeiringen i dag heller. Det er en kjent sak at den romersk-katolske kirken i enkelte land kritiserer den tøylesløse festingen.

Det er hovedsaklig i de romersk-katolske landene at de største karnevalsfeiringen finner sted. I følge Encyclopedia Britannica antar man at ordet har sin røtter i det middelalderske latinske ordet Carnem levare eller carnelevarium, som betyr å fjerne kjøtt.

Søl for voksne

De voksne får lov til å leke seg under karnevalshøytiden. Tyskerne feirer med pomp og prakt, og hevder at den som ikk er en narr under karnevalet, er en narr resten av året. Det sprutes vann, konfetti, malingcocktails og pudder. I den italienske byen Ivrea kaster man appelsiner på hverandre.

 • Europeiske karneval
  - fra tradisjonsrike seremonier i Venezia til gatefest på Tenerife
 • Djevelsk moro

  At menn kler seg ut som vakre señoritaer, og kvinner spiller machomenn, går igjen i nesten alle karnevalsfeiringer. På den karibiske øya Martinique tar mennene på seg sin kones brudekjole og konene er brudgom, når det feires transseksuelt karnevalsbryllup.

 • Karibisk karnevalsfering
  - løssluppent og langvarig
 • Intet godt uten vondt; Djevelen spiller en sentral rolle i karnevalshøytiden. I Bolivias gruveby Ourou hylles Satan, som beskytter gruvearbeiderne som arbeider under kummerlige kår. Karnevalstropper konkurrerer om å ha de mest skremmende masker og kostymer.

 • Bolivia, Brasil og resten av Sør-Amerika
  - dans, kostymer og spektakulære parader er stikkord
 • Mardi Gras og andre løyer

  Det nordlige Amerika feirer også innledningen til fasten. Spesielt er New Orleans kjent for sin ville feiring av Mardi Gras. Her er det store parader og mer løssluppen festing enn man kanskje er vant til å se i USA. På den andre siden av kloden feires også Mardi Gras på en måte som medfører stor oppmerksomhet: Sydney Mardi Gras starter i år den 8. februar til 2. mars. I Sydney vil du finne en gigantisk fest, der homser og lesber regjerer grunnen. Her er de råeste MC-førerne damer, og de flotteste kvinnene menn.

 • Mardi Gras og Huntington Beach
  - mangfoldig karnevalsfeiring i USA
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.