Verdens mest harry reisemål!

Det er ikke alltid like greit å vite hvor man skal reise i verden. Kanskje burde man begynne i den andre enden? Ønsker du å være trendy bør du styre klar av disse stedene.

Mallorca: Du er ikke så langt hjemmefra som du tror.
Mallorca: Du er ikke så langt hjemmefra som du tror. Vis mer

En oversikt over verdens mest harry reisemål etterlyser selvsagt en definisjon av det populære begrepet. Vi har snakket med komiker, radiomann og forfatter av boka 'Harry', Are Kalvø, som foreslår at ved siden av campingferier, cruise og steder som Las Vegas, er det få geografiske begrensinger på harryturisme.

Vær harry hvor som helst

- Generelt må eg si at det er vanskelig å seie at reisemål er harry i seg sjølv. Kor harry ein ferie blir, har meir med innstillinga til den ferierande å gjere enn med sjølve reisemålet. For eksempel trur eg vi vil sjå mange slike kollisjonar under fotball-EM i sommar. Utvilsomt vil vi få sjå mange leve ut harryen i seg i byar som Brügge under fotball-EM, sjølv om den utrafikkerte romantiske middelalderbyen Brügge vel er eit av Europas minst harry reisemål i seg sjølv. Med andre ord: Vil du leve ut harryen i deg, så kan du gjere det kvar som helst, sier Kalvø.

Vi ser på verdens reisemål med et skrått blikk og gir deg vår liste – verdens mest harry reisemål. Klikker du på lenkene får du se bilder av stedene vi har valgt ut. 20.000 lesere var med å kåret verdens mest harry reisemål. Se den endelige rangeringen her.

Playa del Ingles, Kanariøyene

Omtalt som et av Spanias største og mest livsglade turiststeder. Og turiststed er vel riktigste benevnelsen på Playa del Inglés, eller ’plæian’ på godt norsk. Et kjent og kjært reisemål for nordmenn samt andre nordeuropeere på jakt etter sol og billige drinker. Her kan du boltre deg blant barer med velkjente navn som ’Trollstua’ og nyte Spanias etter sigende største drinker. En god lokal tradisjon som du ikke bør gå glipp av er de såkalte ’grisefestene’. Sjekk hvordan våre lesere har vurdert Kanariøyene.

Las Vegas, USA

Har du pokerfjes? Hvis ikke er dette neppe stedet for deg. Selv de mest hardbarkede harryturister risikerer å miste maska etter en tur ned Las Vegas Boulevard også kjent som ’The $trip’. Byen som huser rundt 900.000 innbyggere tiltrekker seg det tredoble i tilreisende hver måned. Ta en tur innom kasinohuset ’Mirage’ hvor innendørs vulkaner spyr lava om kapp. Eller hva med litt keiserlig dekadens i Caesars Palace? Er du i byen må du for all del ikke gå glipp av byens adopterte heltesønner Siegfried und Roy, frontfigurer i harrykultur og illusjonskunst. Las Vegas imponerer, det er sikkert. Ta en titt på dette leserbrevet.

Tijuana, Mexico

Eller man kunne kanskje sagt Tijuana, USA. Det er nemlig ikke så lett å vite hvor i verden man befinner seg når man har passert skiltet som ønsker deg velkommen til denne merkverdige byen. I Tijuana møtes to ulike verdener: Horder av latinamerikanere som venter på et innpass til drømmenes USA, og en strøm av amerikanerne på jakt etter godt øl, kjapp tannbehandling og en billig skilsmisseadvokat. Mens imøtekommende meksikanere har lært seg engelsk med den mest utrolige ’yankee-aksenten’ har amerikanerne forstått at kulturelle forskjeller enkelt lar seg utviske med enorme sombrerohatter.

Bali, Indonesia

Sydhavsparadis eller turisthelvete? Bali har en forlokkende eksotisk klang. Akkompagnert av vakre bilder i blanke turistbrosjyrer kan det være lett å la seg lure. At øya en gang kan ha vært det paradiset brosjyrene lover er fullt mulig, men i dag er realiteten en helt annen. Mest kjent er kanskje Kuta som har blitt den sørlige halvkules svar på Mallorca. Det meste som skjer her har lite med balinesisk eller indonesisk kultur å gjøre, men er det fest du er ute etter har du kommet til riktig sted. En av våre lesere valgte Bali som mål for sin bryllupsreise, les mer om hvordan det gikk i leserbrevet På bryllupsreise til Bali.

Phuket, Thailand

Thailands turistdestinasjon nummer èn må med på en liste som denne. Igjen, som med tidligere nevnte Bali, har brosjyrer en evne til å belyse kun visse aspekter av ’paradiset’. En reise til Phuket gir en unik mulighet til å oppleve sydhavsparadis og eksotiske kulturdykk hånd i hånd med felles reisende fra Sverige eller Tyskland. Reiser du til Phuket for å oppdage østlig mystikk, sitter du gjerne igjen grundig skuffet etter å ha opplevd at tradisjonell thaidans blir kabaret på det lokale hotellet. Thailand er full av gode strandmuligheter. Hvorfor ikke forsøke en annen. Sjekk vår Thailandguide. En av våre lesere beskriver sine delte meninger om Phuket i leserbrevet Heaven or Hell.

Strømstad, Sverige

Kanskje vårt mest populære reisemål for tiden? Daglig strømmer vi i hvert fall over grensen til Strømstad, Sibylla og Systembolaget. Selv om gleden ved å gjøre et godt handlekupp kan virke overveldende på noen, blir andre sittende igjen med en tomhetsfølelse etter den strabasiøse turen. Hvor ble det av opplevelsene? Hva med avlegge et besøk hos Strømstad Museum, som i følge turistbrosjyren arrangerer ’spennende og tilfeldige utstillinger’. Klarer ikke dette å stille den verste kulturhungeren kan en kilometerlang tur sydover fra Svinesundsbroen gjøre susen. En kafé ved navn ’Hønan Agda’ danner her utgangspunkt for et aldri så lite messeområde. Her finner du blant annet svensktopp på kassett. Noe for å lette turen hjem?

Hirtshals, Danmark

Stedet de fleste har vært innom men få har sett. Hirtshals reklamerer med at de er ’den naturlige gateway til Europa’. Og kanskje er det noe i det. Blant attraksjoner er den årlige dragefestivalen samt Hirtshals kulinariske samlags kåring av årets sild. Byen profilerer naturligvis også sitt havneområde som en fremtredende severdighet.

Ibiza, Spania

Verdens samlingspunkt for danseglade, partysultne teknofreaks? Ibiza har opplevd sin storhetstid da alt som kunne krabbe og gå av dj’er gjorde øya til en eneste stor sommerfestival. Dessverre har Ibiza fått lide samme skjebne som Goa i India og Koh Pha Ngan i Thailand. Det kreative, kuriøse og interessante har tatt turen til et annet sted mens partyfolket fortsetter å strømme til. Se hva våre lesere mener om partyøya her.

Mallorca, Spania

Det blir mye Spania på listen, men kan vi unngå å nevne vårt første store charterreisemål? Mallorca har faktisk en del å by på, i sær for de som tar seg bryet å bevege seg utenfor radiusen mellom hotellet og den nærmeste stranda. Men selv en rusletur i Palma by avslører at de tilstrømmende hordene av hjemmekjære svensker og nordmenn har klart å sette sitt evige preg på den spanske øya. Skiltet ’Vi serverar Pytt i Panna til 1.100 pesetas’ sjarmerte artikkelforfatteren tilstrekkelig til å innlemme Mallorca i listen over verdens ti mest harry reisemål. Tips for en god ferie på paradisøya finner du i artikkelen Mallorca - en utskjelt perle?

Agia Napa, Kypros

“Er det for kaldt hjemme, for varmt på Kanariøyene og for langt til Thailand er Kypros perfekt” står det i en av de store charterselskapenes katalog. ”Flott natur og 9.000 år lang historie blir minner for livet” står det i en annen. Er du på jakt etter stille vandringer i historiske omgivelser bør du styre klar av Agia Napa. I sommermånedene blir denne byen nemlig et utklekningsanlegg for den yngre gardes tidlige møte med alkohol og fest. Best beskrevet som en evigvarende russefeiring gynger øya til rytmene av det siste populære guttebandets hitsingel. I Reiseguiden kan du se hva våre lesere mener om Agia Napa.

Din mening


Er du uenig i våre utvalgte reisemål? La dine meninger få fritt spillerom i vår diskusjonsgruppe. Ønsker du å se hva andre mener om ditt favorittsted? Husk også å ta en titt på naturens ti største underverk samt vår liste over verdens ti billigeste ferieland. Har du lyst til å være med å stemme fram verdens beste strand? Sjekk alternativene her.