Verdens mest berømte tre

Juletreet finner vi i store deler av verden - her er historien.

Juletreet på Trafalgar Square i London er en gave fra Norge.<br />
<I>Foto: Ray Farrar</I> Foto: Ray Farrar
Juletreet på Trafalgar Square i London er en gave fra Norge.
Foto: Ray Farrar Foto: Ray FarrarVis mer

Tradisjonen med juletrær stammer etter all sannsynlighet fra Tyskland, i følge enkelte kilder fra rundt 700 etter Kristus. Ifølge en legende skal den britiske munken St. Boniface ha brukt en udekorert furu i sin misjonsvirksomhet i Tyskland. Formålet var å erstatte eiketreet som var hellig for druidene.

- La dette treet kalles Kristus tre, preket munken. Fra da av skal tyske stammer ha feiret julen med å plante en furu.

Eviggrønt i mange kulturer

Mange juleskikker stammer fra hedensk kultur, og har blitt knyttet sammen med feiringen av Jesu fødsel i senere tid. Det å ta med seg grønt inn i husene henger ikke opprinnelig sammen med kristendommen. For eksempel skal de gamle egypterne ha tatt palmegreiner inn i husene på årets korteste dag for å symbolisere livets triumf over døden. Romerne pyntet sine hjem med eviggrønne vekster i forbindelse med vinterfestivalen til ære for Saturn. Også kinesere har benyttet eviggrønt som et symbol på liv. Druider i Frankrike og England dekorerte eiketrær med gylne epler i forbindelse med solfesten.

Pyntede juletrær

Et typisk norsk juletre med elektriske lys, stjerne i toppen og hjemmelaget pynt.
Et typisk norsk juletre med elektriske lys, stjerne i toppen og hjemmelaget pynt. Vis mer

I middelalderen ble det eviggrønne paradistreet dekorert med røde epler den 24. desember som et symbol på Adam og Evas synd og senere bortvisning fra Edens hage. I Strasbourg som nå er en del av Frankrike, dekorerte rik som fattig furutrær med farget papir, søtsaker og frukter. Også i Skandinavia ble nåletrær plassert inne i husene som et symbol på våren.

Juletrær er alltid eviggrønne, som et symbol på våren og livet. Treet holder seg grønt hele vinteren og gir håp og bevis på liv. I Estland og Latvia var det vanlig å pynte trærne med kunstige roser og tenne på dem. De håpet på denne måten å fremskynde våren.

Martin Luther har også fått æren for noe av juletretradisjonen. I 1510 skal han ha tatt med en liten furubusk hjem til sine barn, og pyntet den med lys for å illudere stjerner.

Tradisjonen sprer seg

I følge leksikonet Caplex var juletreet var med sikkerhet i bruk i Tyskland på 1500-tallet. Skikken kom først til Norge på 1800-tallet. Helt til 1700-tallet har bruken av juletrær i forbindelse med feiring av Kristus fødsel holdt seg i området rundt Rhinen. Den første skriftlige beskrivelsen av juletrær stammer fra omkring 1531. I 1834 tok dronning Victorias gemal, Prins Albert, med det første juletreet inn i julefeiringen på Windsor Castle. I 1846 ble kongefamilien avbildet i Illustrated London News med juletreet i bakgrunnen, og det ble raskt siste mote i den engelske sosieteten. Denne tradisjonene har siden spredt seg over store deler av verden. I USA var det landets 14. president, Franklin Pierce, som i 1856 startet juletretradisjonen i Det hvite hus.

Celebre juletrær

Verdens mest berømte juletre? Treet står på Rockefeller Center.
Foto: Rockefeller Center Foto: Rockefeller Center
Verdens mest berømte juletre? Treet står på Rockefeller Center.
Foto: Rockefeller Center Foto: Rockefeller Center Vis mer

New York: Uten juletreet i Rockefeller Center vil ikke julen i New York bli den samme hevder mange av byens innbyggere. Treet er av typen norsk gran, som vanligvis blir hugget i USA. I år er treet nesten 25 meter høyt, og kommer fra Wayne i New Jersey. Det er 71 år gammelt, og pyntet med 25.000 flerfargede lys og en stjerne i toppen. Dette er kanskje verdens mest berømte juletre?

London: På Trafalgar Square står en gigantisk julegran fra Norge, sist sett i norske media i forbindelse med Bellonas Sellafield-protest.

- Julenissen er forbanna fordi Sellafieldanlegget forurenser Nordpolen, sa Frederic Hauge til Aftenposten i den forbindelse.

Oslo: Det store juletreet på Universitetsplassen i Oslo måtte sages ned noen dager før julaften i år på grunn av sterk vind og dårlig fundamentering. Til fortvilelse for juletreelskende barn og for Frelsesarmeen som samler inn gaver og penger på stedet.

HA EN GNISTRENDE GOD JUL!

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.