Verdens lengste busstur

Søndag 16 september forlot OzBus London - med retning Sydney, Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 38 passasjerene kan se frem til en 84 dager lang reise, som tar dem med 24.150 kilometer, til andre enden av jordkloden.

Dagsdistansen blir 290 kilometer, noe som gir passasjerene god tid til å se stedene bussen passerer.

Bussen har tre besetningsmedlemmer - to sjåfører, og turleder Janelle Connor, som skal sørge for at bussen kommer seg gjennom de tøffe grensekontrollene mellom Tyrkia og Iran, Pakistan og India og Nepal og Tibet.

Dette er OzBus' reiserute. Foto: OzBus
Dette er OzBus' reiserute. Foto: OzBus Vis mer

Turen mellom Iran og Pakistan blir gjort i et
jafs på 565 kilometer, for å unngå å måtte overnatte i et område der faren er stor for å bli utsatt for overfall og ran.

Den britiske forretningsmannen Mark Creasey er mannen bak OzBus. For 15 år siden ville han gjerne ta buss hjem fra Australia etter en backpackingtur, men det gikk ikke, fordi han ikke om seg gjennom grenseovergangene.

- For noen år siden oppdaget jeg at denne turen nå var mulig, og i et øyeblikks galskap bestemte jeg meg for å starte OzBus, sa han til den britiske avisen The Independent.

Dessverre går forretningene til Creasey så bra, at han ikke har tid selv til å bli med på den 12 uker lange jomfruturen.

Dyrt eventyr

Turen koster hver passasjer 3.750 pund, cirka 42.000 kroner. Da er overnatting, transport (selvsagt) og de fleste måltider inkludert. Den eneste ekstrautgiften er flybilletten mellom Bali og Darwin i Nord-Australia. Da skal bussen fraktes i et lasteskip, mens passasjerene må ta luftveien. Det vil koste hver passasjer cirka 2.000 kroner.

Overnattingen er ganske enkel - mer enn 30 netter skal tilbringes i telt, og resten på hosteller eller rimelige hoteller, eller rett og slett i bussetene.

Passasjerene er en miks av folk som vil ta en pause i karrieren, andre er eventyrlystne pensjonister. Bare én ung ryggsekkturist er med. Han har spart i to år for å få råd.

Slow travel er den nye trenden blant folk som er lei av stress og mas, også når det gjelder ferieavvikling. Og bussturen til Australia blir helt klart mer opplevelsesrik enn en flytur er. På veien skal bussen først gjennom Europa, så til Tyrkia, Iran, Pakistan, India, Nepal, Tibet, Kina, Laos, Thailand, Malaysia, Indonesia, og til slutt Australia.

Her er noen av de mest spektakulære stedene bussen vil kjøre innom på veien:

  • Praha - her kan passasjerene se den flotte gamlebyen, og smake tsjekkisk øl.
  • Transylvania - bussen skal gjennom den ungarske delen av Transylvania, og kanskje får de reisende se gaupe, bjørn og ulv fra bussvinduet.
  • Istanbul - i porten mellom Europa og Asia kan de handle på basarene og besøke Den blå moske, for eksempel.
  • Bam - i Iran, rett ved grensen til Pakistan, ligger det som er igjen av denne verdensarvbyen som ble rammet av jordskjelv i 2003.
  • Taj Mahal - Indias kanskje mest kjente bygning er selvsagt et must.
  • Everest - passasjerene har muligheten til å besøke Mount Everests base camp i Tibet.
  • Sumatra - Indonesias største øy, med regnskog, tigre og aktive vulkaner.
  • Uluru (Ayers Rock) - aboriginernes hellige fjell kan selvsagt ikke forbikjøres.
  • Sydney - siste stopp på reisen er det kjente operahuset i Sydney.
  • På nett: OzBus