Slik skal Burj Dubai bli seende ut. <i>Illustrasjon: Emaar Properties</i>
Slik skal Burj Dubai bli seende ut. Illustrasjon: Emaar PropertiesVis mer

Verdens høyeste

TEST DEG SELV: Skyskraperen Burj Dubai blir kanskje verdens høyeste når den står klar med sine 705 meter i 2008. Men hva er verdens høyeste i dag?

Sjeikene i Dubai bygger stadig høyere, større og dyrere, og siste skudd på stammen over fantastiske byggverk derfra, er det som skal bli en 705 meter høy skyskraper. Burj Dubai, som byggeprosjektet heter, skal huse både kontorer og boliger, og er planlagt å skulle stå ferdig i 2008. Dersom bygget blir så høyt som det er lovet, blir dette det høyeste bygget i alle sammenlikninger, og det blir det udiskutable høyeste byggverket som noengang er skapt av mennesker.

Ikke for det; det har ikke skortet på planer og vyer om høyreiste byggverk tidligere, heller. I 1956 la den anerkjente arkitekten Frank Lloyd Wright fram et forslag om å bygge en skyskraper på en amerikansk mile, eller tilsvarende 1.609 meter. Byggverket er kjent som The Illinois, Mile High Illinois eller Illinois Sky-City. Bygget skulle ha 528 etasjer, og ville fått et areale på drøye 1,7 millioner kvadratmeter. The Illinois kom imidlertid ikke lengre enn til skrivebordet.

Soltårnet. Vis mer


I New South Wales i Australia har man et solkraftverk på tegneblokka. Dette er i form av en 1.000 meter høy solskorstein, kalt Solar Tower Buronga. Skorsteinen er utviklet av det tyske selskapet Schlaich Bergermann und Partner, og kan stå ferdig i 2008, om alt går som planlagt. Konstruksjonen vil kunne besørge energi til rundt 200.000 australske hjem. Hvis pipa reises, vil det bli det høyeste byggverket i verden. Men dette kommer jo i en helt annen kategori enn skyskraperen i Dubai.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Det finnes mange måter å måle bygninger på, og det er mange som opp gjennom tidene har kalt seg "verdens høyeste" - men det kommer selvsagt an på hva man sammenlikner seg med og til hvilket punkt på bygget man måler. Skal man for eksempel ta med eventuelle spir og tårn på toppen av skyskrapere, eller skal man kun måle til taket?

Det amerikanske Council on Tall Buildings and Urban Habitat har definert fire kategorier for måling og sammenlikning av høye bygninger:

  1. Høyde til strukturell og arkitektonisk topp, inkludert spir, men ikke antenner, master eller flaggstenger.
  2. Høyde til høyest beliggende bebodde etasje.
  3. Høyde til toppen av taket.
  4. Høyde til toppen av antennen.

Kilder: emporis.com, wikipedia.org og Council on Tall buildings and Urban Habitat.

>> Her er flere underholdende tester