Verdens høyeste skyskraper

NYTT FRA DUBAI: 192 pillarer er banket mer enn 50 meter ned i jorda, bundet sammen av en 3,5 meter tykk betongsåle som strekker seg utover et område på 8.000 kvadratmeter. Dette er fotavtrykket til det som skal bli verdens høyeste bygg; Burj Dubai på 690 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Slik skal det bli, Burj Dubai. Illustrasjon: Skidmore, Owings and Merrill (SOM)
Slik skal det bli, Burj Dubai. Illustrasjon: Skidmore, Owings and Merrill (SOM) Vis mer

Din mening

Ville du bodd over 600 meter over bakken? (Avsluttet)
Ja, gjerne(61%) 769
Nei, aldri(31%) 388
Vet ikke(8%) 104
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Robert Booth ved en modell av Burj Dubai. Foto: Emaar Properties
Robert Booth ved en modell av Burj Dubai. Foto: Emaar Properties Vis mer

Verdens høyeste skyskraper

  1. Store bilder Burj Dubai


Det har tatt ett år å bygge sålen som det skyhøye tårnet skal stå på. Nå begynner bygingen av selve skyskraperen som ligger over bakken.

- Vi begynner nå på den spennende delen av utviklingen, hvor verden kan være vitner til at vi oppyller vårt løfte om å bygge historie, sier administrerende diretør i Emaar Properties, Robert Booth, i en pressemelding 28. mars 2005. Tårnet er sammensatt av tre elementer, bygget rundt en sentral kjerne. Etterhvert som tårnet reiser seg fra stålsålen, vil hvert element bli mindre og mindre i et spiralmønster oppover, slik at tårnets masse blir mindre og mindre jo høyere opp man kommer, forteller Booth videre.

>> Klikk her for å se store bilder fra byggingen og skyskraperen som den skal bli.

Juvelen i et nytt distrikt

Hånden bak byggeskissen er kjendisarkitekten Adrian Smith som jobber for firmaet Skidmore, Owings and Merrill (SOM) i Chicago. Han har latt seg inspirere av geometrien til ørkenblomsten og mønstrene man ser i islams arkitektur.

Tårnet blir juvelen i et nytt distrikt, Burj Dubai, som er utformet av rundt 500 internasjonale designere. 20.000 bygningsarbeidere er med på å bygge det nye distriktet, som skal inneholde rundt 4.180.637 kvadratmeter med boligareal, fordelt på 30.000 leiligheter.

Leilighetene beliggende i tårnet skal kunne skreddersys etter egne ønsker, og utvalgte designere står klare til å hjelpe rådville med innredningen slik at ikke interiøret kommer i konflikt med den flotte utsikten. Tårnet er bygget med spesielle materialer som kan reflektere solskinn, slik at det ikke skal bli så varm innendørs, da temperaturene i Dubai kan bli ganske høye.

Byggherren regner med at det vil koste 900 millioner dollar å bygge Burj Dubai.

Høyest x 4

Eiendomsselskapet Emaar Properties står bak det storslåtte byggverket. Tårnet skal stå ferdig og kile skyene i 2008. Da skal det kunne tilfredsstille alle vilkårene for å bli rangert som høyest i verden i alle fire kategorier godkjent av den New York-baserte Council on Tall Building and Urban Habitat: Høyeste byggverk, høyeste tak, høyeste antenne og høyeste bebodde etasje.

Men akkurat hvor mange etasjer bygget skal få og nøyaktig hvor høyt det blir; se det vil ikke byggherren ut med. Man ønsker å forvirre eventuelle konkurrenter som måtte ha planer om å bygge verdens høyeste bygning et annet sted. Ifølge danske Jyllandsposten, vil også bygget bli utstyrt med et flyttbart spir, som skal forhindre iakttagere i å kunne måle den nøyaktige høyden på skyskraperen.

>> Les mer om flere av verdens høyeste bygg.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!