Verdens høyeste jernbane

Med en beliggenhet på 5.072 meter over havet, blir dette verdens høyest beliggende jernbane.

Kvinne skuer ut over anleggsområdet.<br \><i>Foto: China Photos/Getty Images</i> Foto: China Photos/Getty Images
Kvinne skuer ut over anleggsområdet.
Foto: China Photos/Getty Images Foto: China Photos/Getty Images Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jernbanen som nå bygges på strekningen mellom Xining i den kinesiske Qinghai-provinsen og den tibetanske hovedstaden Lhasa, blir verdens høyest beliggende når den står ferdig. Bildene du kan se her, er fra Doilungdeqen-området, 30 kilometer fra Tibet og 4.300 meter over havet. Hele jernbanestrekningen mellom de to byene er på 2.040 kilometer, og har sitt høyeste punkt på 5.072 meter over havet. Banen skal etter planen stå ferdig en gang i løpet av 2006.

Enn så lenge regnes jernbanestrekningen mellom Lima og Huancavelica i Peru som verdens høyeste. Denne banen er 335 kilometer lang, og har et toppunkt på 4.829 meter over havet - som altså må se seg slått når den kinesiske banen settes i gang.

BILDESERIE: Her kommer verdens høyeste jernbane

Andre jernbane-ekstremer:

Verdens steileste helling: Katoonga Scenic Railway i Blue Mountains, New South Wales i Australia, er den jernbanen med verdens steileste helling, ifølge Guinness rekordbok. Banen er 311 meter lang og har en helling på 1 til 0,82 - med andre ord beveger banen seg 0,82 meter horisontalt for hver meter den beveger seg vertikalt.

Lengste togstrekning uten togbytte: 10.214 kilometer lang strekning på den transsibirske jernbanen mellom Moskva i Russland og Pyongyang i Nord-Korea.

Verdens største togstasjon: Hvis man regner størrelse i antall perronger, er New Yorks Grand Central verdens største, med 44 plattformer og 67 spor.

Verdens høyeste togstasjon: Cóndor station i Bolivia ligger på 4.786 meters høyde, og er med dette oppført som verdens høyeste togstasjon i Guinness rekordbok. Denne går imidlertid inn i historiebøkene når den kinesiske banen settes i gang, for Tanggula-stasjonen der blir liggende på 5.068 meter over havet, og blir den høyeste hittil.

image: Verdens høyeste jernbane

Kilde: All Over Press og Guinness rekordbokRelaterte artikler:

Verdensberømte broer


Her er smørbrødlisten og bilder fra verdens lengste, høyeste, bredeste og flotteste broer.