Verdens høyeste bygninger

Nå er de borte, to av verdens aller høyeste bygninger. Her er historien bak disse og andre av jordens menneskeskapte giganter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
World Trade Centers tvillingtårn slik de stod før terroraksjonen rammet.
World Trade Centers tvillingtårn slik de stod før terroraksjonen rammet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selv etter denne forferdelige katastrofen i USA vil fascinasjonen omkring de høye bygningene i verden neppe avta. Kanskje vil færre av oss tørre å ta turen opp i toppen, men disse gigantiske byggverkene blir ikke mindre interessante av den grunn. Her er noen av verdens høyeste bygg, og historien bak dem.

World Trade Center

I sin tid var de to tårnene høyest i verden. De ble ferdigstilt mellom 1971 og 1973, og har stått gjennom både vinterstormer og bombeangrep før de ble jevnet med jorden i det verste terrorangrepet verden har sett. Tårnene var 417 og 415 meter høye, og var kun to av syv bygninger som til sammen utgjorde World Trade Center, WTC. Enda en av disse bygningene kollapset natt til onsdag i etterkant av terrorangrepene. Arkitektene bak tvillingtårnene var Minoru Yamasaki & Associates. De 110 etasjer høye tårnene var kledd i rammeverk av rustfritt stål med smale vinduer mellom. På toppen av WTC1, tårnet med antenne, var det en elegant restaurant. På toppen av WTC2 kunne turister se ut over byen fra innendørs og utendørs observasjonsplattformer.

I dag er de gigantiske byggverkene redusert til en massiv skraphaug og en enorm gravplass for tusenvis av uskyldige mennesker. Hvordan kunne det skje? Teoriene etter katastrofen går ut på at de store mengdene med brennende flybensin fikk de ytre stålkonstruksjonene til å bøye seg. Da var det ikke noe som holdt veggene oppe lenger, og etasjeskillene kollapset oppå hverandre i en gigantisk dominoeffekt.

Empire State Building

Utsikt fra Empire State Building, før terroren rammet New York. Foto: Karoline Brubæk
Utsikt fra Empire State Building, før terroren rammet New York. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Før tvillingtårnene på nedre Manhattan klatret mot himmelen, var Empire State Building den høyeste i verden. Også denne bygningen befinner seg på Manhattan, og ble bygget så tidlig som i 1931. I hele 40 år var Empire State verdens høyeste bygning, fra 1931 til 1971. Planene ble først lansert i august 1929, og allerede i mai 1931 ble bygningen innviet. I dag har Empire State 102 etasjer og rager 381 meter over bakken. Allerede fra starten hadde bygget 67 heiser og ble bygget av blant annet 57.000 tonn stål og 10.000 tonn gips. Arkitektene bak var Shreve, Lamb, Harmon Associates, P.C. Dagen etter terrorangrepet ble Empire State Building evakuert etter bombetrusler.

Sears Tower

Sears Towers i Chicago er 442 meter høyt.
Sears Towers i Chicago er 442 meter høyt. Vis mer
Tvillingtårnene Petronas Towers rangeres av de fleste som verdens høyeste bygning.
Tvillingtårnene Petronas Towers rangeres av de fleste som verdens høyeste bygning. Vis mer
Jin Mao i Kina er den ferskeste av skyskraperne i vår oversikt.
Jin Mao i Kina er den ferskeste av skyskraperne i vår oversikt. Vis mer

Like etter at WTC-tårnene ble ferdigstilt, inntok en ny amerikansk bygning skyene. Sears Tower i Chicago fra 1974 tok tre år å bygge. Tårnet rager 442 meter over bakken, toppet med doble antenner. I klart vær, er det mulig å se fire amerikanske stater fra Sears Towers Skydeck. Sears har 110 etasjer bygget i stål og kledd i sort aluminium og bronsefarget glass. Arkitektene bak dette tårnet er Skidmore, Owings & Merrill. Bygningen var verdens høyeste frem til 1996, da Petronas Towers overtok tronen.

 • En av DinSides journalister besøkte Sears i mai i år - her ser du hans bilder.
 • Petronas Towers

  I Asia har flere land kastet seg på høyhusbølgen. Mellom 1996 og 1998 stod tvillingtårnene Petronas Towers ferdige i Kuala Lumpur, Malaysia. Begge tårnene rager 452 meter over bakken og har 88 etasjer. Arkitektene bak er Cesar Pelli og Associates, Inc. Tårnene er først og fremst brukt til kontorvirksomhet og eies av Malaysias nasjonale oljeselskap, Petronas. Bygningene er for øvrig populære blant basehoppere, som faktisk får tillatelse av myndighetene til å hoppe utfor og utgjør en formidabel turistattraksjon. De karakteristiske tårnene i Malaysia ble forrige uke evakuert som følge av bombetrusler kort tid etter terrorangrepene, i likhet med Empire State Building.

  Jin Mao

  I Shanghai i Kina ligger kontortårnet Jin Mao som er notert med en høyde på 421 meter over bakken. Jin Mao betyr ”mye gull” på kinesisk. Tårnet ble fullført så sent som i 1999, og har i likhet med Petronas Towers 88 etasjer. I de øverste 38 etasjene ligger det som kaller seg verdens høyeste hotell, The Grand Hyatt Shanghai. Hotellet har 555 rom og flere restauranter og barer. Tårnet er tegnet av samme arkitektfirma som i sin tid stod bak Sears Tower i Chicago, i samarbeid med Shanghai Institute of Architectural Design.

  Til sammenligning: Eiffeltårnet i Paris er nesten 321 meter høyt, mens Troll-plattformen i Nordsjøen er 472 meter høy.

  Høye tårn

  Det finnes flere TV-tårn som er høyere enn disse bygningene. KHTI-TV tårnet i Fargo, USA, er hele 629 meter høyt. CN-tårnet i Toronto, Canada, er 553 meter høyt. Dette har også fasiliteter for turister. Ostankino tårnet i Moskva er 540 meter høyt. Oriental Pearl er et TV-tårn i Shanghai som rager 468 meter over bakken.

  Les mer: Hvordan bestemmer man hvor høy en bygning er?

  Mer om følgene etter katastrofen i USA:

  Enestående i verdenshistorien
  Vil Internett aldri bli det samme?
  Svindel i kjølvannet av katastrofen
  Farlig håndbagasje
  Økt sikkerhet på norske fly
  Frykter copycats
  Vanskeligere å reise til USA
  -IAA burde vært stengt
  Ingen terror for norsk økonomi
  USA-reisen: Dette kan du gjøre

  Kilder:
  The Skyscraper Museum, New York, http://www.skyscraper.org/index.htm
  NYCtourist.com
  Historychannel.com
  Council on tall buildings and urban habitat, http://www.lehigh.edu/~inctbuh/inctbuh.html
  Data fra boken “Skyscrapers” av Judith Dupre
  Hans Nettens High Rise Pages

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!