Verdens høfligste

Av 35 innbyggerne i 35 testede byer, kom newyorkere ut som de aller høfligste.

 Foto: Michael Slonecker stock xchng
Foto: Michael Slonecker stock xchng Vis mer


Innbyggerne i New York kom best ut i en 35-byer stor høflighetstest, tett fulgt av Zürich i Sveits. Taperen ble Mumbai i India. Amerikanske Reader's Digest står bak stikkprøvetesten der innbyggerne i 35 byer verden over fikk sjekket om de var behjelpelige, høflige og hyggelige mot andre.

Rangering

New York, Zürich og Toronto tok pallplass i denne testen av innbyggernes høflighet. I Norden kom Sveriges Stockholm relativt godt ut på en tiendeplass, som en av to testede byer. Finnenes Helsinki besitter nedre halvdel av lista på en 21. plass, mens de andre nordiske byene ikke er med i testen. Asiatiske byer kommer dårlig ut, ingen nådde opp på øvre halvdel av rangeringslista i denne testen. Både Sør- og Nord-Amerika kommer godt ut med fem testede byer som alle ligger innen topp 15. Fra Afrika var kun Johannesburg med, og de plasserte seg litt over midten.

>> Høflighet - 35 byer rangert i test

Testen

Reader's Digest utførte testen på følgende måte: En mannlig og en kvinnelig reporter gikk ut i byens gater og utførte tre eksperimenter tyve ganger - til sammen 60 tester. Den ene testen kalles "dørtesten" - vil noen holde opp døren for andre som skal inn? Den andre testen kalles "mistetesten" - vil noen hjelpe en uheldig kløne å samle sammen mistede dokumenter?. Den tredje testen kalles "servicetesten" - vil butikkselgere takke deg for kjøpet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan innvende mot disse testene at de har en viss amerikansk-vestlig vri. Det er ikke sikkert at de samme egenskapene nødvendigvis regnes som de mest høflige i andre deler av verden.

Har du møtt ekstrem høflighet/uhøflighet på reise? Fortell om det i diskusjonsgruppen nedenfor.

>> TEST DEG SELV: Vet du hva som er akseptert å si og gjøre i utlandet? Kan du skille akseptert adferd fra uanstendig oppførsel?