Verdens heftigste karneval

Djevler i alle varianter, cross-dressing og dans preger mange av karnevalslandene i disse dager.

Karnevalsloven pålegger alle å glede seg.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve
Karnevalsloven pålegger alle å glede seg.
Foto: Dag Scheve Foto: Dag Scheve Vis mer

Mange har allerede startet forberedelsene til årets karnevalsutskeielser. I flere måneder har orkestre og danserne øvet, dekorasjoner er forberedt, og kostymer og masker har blitt gjort i stand.

Tid for å faste eller å feste?

Det er i de romersk-katolske landene at de største karnevalsfeiringen finner sted. I følge Encyclopedia Britannica antar man at ordet har sin røtter i det middelalderske latinske ordet Carnem levare eller carnelevarium, som betyr å fjerne kjøtt. Videre antas det at karnevalet har sitt utspring i en siste festtid før fasten setter inn. Tidligere avstod katolikkene fra å spise kjøtt under faste. I følge Encyclopedia Brittanica antas det karnevalet også kan ha et før-kristent opphav i en feiring av det nye året og dets oppvåkning. I dag kritiserer den romersk-katolske kirken i enkelte land den tøylesløse karnevalsfeiringen.

Søl for voksne

De voksne får lov til å leke seg under karnevalshøytiden. Tyskerne feirer med pomp og prakt, og hevder at den som ikk er en narr under karnevalet, er en narr resten av året. Det sprutes vann, konfetti, malingcocktails og pudder. I den italienske byen Ivrea kaster man appelsiner på hverandre. Vinterkalde Europa kan by på fargerike og spennende karnevalsfester, og disse kan du lese om i denne artikkelen.

Djevelsk moro

At menn kler seg ut som vakre señoritaer, og kvinner spiller machomenn, går igjen i nesten alle karnevalsfeiringer. På den karibiske øya Martinique tar mennene på seg sin kones brudekjole og konene er brudgom, når det feires transseksuelt karnevalsbryllup. Les mer om de høylydte, glade karnevalsfestene rundt om i det karibiske hav her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intet godt uten vondt; Djevelen spiller en sentral rolle i karnevalshøytiden. I Bolivias gruveby Ourou hylles Satan, som beskytter gruvearbeiderne som arbeider under kummerlige kår. Karnevalstropper konkurrerer om å ha de mest skremmende masker og kostymer. Les mer om de livlige karnevalene i Bolivia, Brasil og resten av Sør-Amerika i denne artikkelen.

Mardi Gras og andre løyer

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det nordlige Amerika feirer også innledningen til fasten. Spesielt er New Orleans kjent for sin ville feiring av Mardi Gras. Her er det store parader og mer løssluppen festing enn man kanskje er vant til å se i USA. På den andre siden av kloden feires også Mardi Gras på en måte som medfører stor oppmerksomhet: Sydney Mardi Gras finner i år sted fra 9. februar til 3. mars. En gigantisk fest i sommerhete Sydney, der homser og lesber regjerer grunnen. Her er de råeste MC-førerne damer, og de flotteste kvinnene menn.

Ut på tur?

Klar for et avbrekk fra januarsørpa? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.