Verdens heftigste berg- og dalbaner

Er du en berg- og dalbanejunkie? Hva sier du til en toppfart på 160 kilometer i timen, eller et 90-graders fall?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Superman The Escape i 
California topper mange av
rekordlistene, blant annet er den
den høyeste berg- og dalbanen
i verden.
Superman The Escape i
California topper mange av
rekordlistene, blant annet er den
den høyeste berg- og dalbanen
i verden. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Tenk deg at du sitter i en åpen vogn. Du befinner deg 126 meter over bakken, og plutselig setter vognen utfor et 100 meter langt fall, i 160 kilometer i timen. Er du fremdeles med?

Hva lederen i The European Coaster Club, Justin Garvanovic, sier om hastighet, fall og høyde kan du lese her. Der kan du også se hva han mener er den ultimate berg- og dalbaneopplevelse. Og her finner du Garvanovic’ favorittbaner.

Raskest og lengste fall

Det er to berg- og dalbaner som kan skryte av å ha verdens lengste fall, og som samtidig er verdens raskeste: Tower of Terror i forlystelsesparken Dreamworld i Australia, og Superman The Escape i fornøyelsesparken Six Flags Magic Mountain i California. Begge banene har en toppfart på 160,9 kilometer i timen, og en fallengde på 100 meter.

 • Her finner du listen over verdens raskeste berg- og dalbaner.
 • Her finner du listen over berg- og dalbanene med lengst fall.
 • Høyest

  Superman The Escape kan i tillegg sole seg i glansen over å være den høyeste berg- og dalbanen i verden, med sine 126,5 meter. Til sammenlikning er den høyeste berg- og dalbanen i Sverige, Lisebergbanan i Göteborg, 45 meter høy. Tower of Terror i Australia kommer med sine 115 meter inn på andreplass over listen med de høyeste berg- og dalbanene i verden.

 • Her finner du listen over verdens høyeste berg- og dalbaner.
 • Flest baner i Nord-Amerika

  Vi som bor i Norge er ikke akkurat bortskjemte med tivoli og fornøyelsesparker. Vi har riktignok en del omreisende tivoli, men de kan ikke hevde seg i særlig grad hva gjelder spennende berg- og dalbaner. Norge har kun én berg- og dalbane som er stor nok til å være registrert i rollercoaster database.com. Dette er Thundercoaster på Tusenfryd. Denne kan til gjengjeld skryte av å ha den 3. raskeste berg- og dalbanen bygd av tre i Europa. Lederen i The European Coaster Club, Justin Garvanovic, var en av de første som testet Thundercoaster, og hva han synes om den norske attraksjonen kan du se her.

  Totalt finnes det 339 berg- og dalbaner i Europa, i følge nettstedet rollercoaster database.com. Absolutt størst på fornøyelsesparker og berg- og dalbaner er Nord-Amerika – der finner du hele 620 baner. Et eldorado for deg som tenner på den slags, altså. På tredjeplass ligger Asia, med 183 berg- og dalbaner.

  Lengst

  Det er forunderlig at vi er villige til å stå i kø på halvtimes og timevis – for et par minutters skrekkblandet nytelse. Tusenfryds nye berg- og dalbane, Thundercoaster, er for eksempel 950 meter lang og har en varighet på 120 sekunder. Hvordan dette oppleves kan du lese mer om her.

  For deg som synes at dette er litt i korteste laget, kan det være en trøst å vite at verdens lengste berg- og dalbane måler 2.479 meter. Ulempen er at du må helt til Japan for å kjøre den.

 • Her finner du listen over verdens lengste berg- og dalbaner.
 • HyperSonic XLC i Paramount's Kings Dominion, Virginia,USA - er en av to berg- og dalbaner i verden med et fall på 90°.
  HyperSonic XLC i Paramount's Kings Dominion, Virginia,USA - er en av to berg- og dalbaner i verden med et fall på 90°. Vis mer

  Bratteste fall

  Kan du tenke deg å falle rett ned, i en 90-graders vinkel? I følge nettstedet ultimate rollercoaster.com har du to muligheter til å gjøre dette i relativt trygge omgivelser: i fornøyelsesparkene Paramount’s Kings Dominion i Virginia, og Six Flags Magic Mountain i California.

 • Her finner du listen over berg- og dalbaner med brattest fall i verden.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!