Slik skal spaceporten se ut når den er helt ferdig. Foto: Fosters + Partners/Spaceport America
Slik skal spaceporten se ut når den er helt ferdig. Foto: Fosters + Partners/Spaceport AmericaVis mer

Verdens første "spaceport" har åpnet

Alt klart for kommersiell romturisme.

I slutten av oktober åpnet den første kommersielle flyplass for romskip i New Mexico i USA. Dermed er det meste klart for startskuddet for masseturisme i verdensrommet.

Flyplassen har fått det velklingende navnet Spaceport America, og Richard Branson, mannen bak romturismeselskapet Virgin Galactic, planlegger at første kommersielle romtur skal foregå i løpet av de neste 18 månedene.

Romturisme har for så vidt allerede vært i gang noen år, men det har vært forbeholdt de steinrike, da prisene for slike turer har vært, ja nettopp, astronomiske. Branson lover at med Virgin Galactic skal en romtur være oppnåelig også for dem som ikke er helt stinne av penger.

Vel, det blir ikke med det første, for på nettsiden til Virgin Galactic står det at en romtur koster 200.000 dollar, nærmere 1,2 millioner kroner. 50 personer har allerede reservert turen, som tar totalt 2 1/2 time og inkluderer rundt fem minutter i vektløs tilstand.

Kan få konsekvenser for miljøet

Ikke alle er like glade som Richard Branson for at Spaceport America har åpnet. Forskere advarer i en artikkel i Geophysical Research Letters om at utslippene fra romskip vil endre ozonlagets oppførsel og bevegelsesmønstre, skriver Daily Mail.

- Det er grenser for hvor mye materiale vi mennesker kan fylle stratosfæren med uten at det får konsekvenser, sa Martin Ross, en av forskerne som sto bak artikkelen.

Her et bilde av en prøvetur utført av Virgin Galactic. Foto: Virgin Galactic
Her et bilde av en prøvetur utført av Virgin Galactic. Foto: Virgin Galactic Vis mer


Se en video om Virgin Galactics romturisme under: