Björn Kjellberg (i rød skjorte) har tenkt nøye gjennom hvilke drinker som funker i luften, og har tilpasset to cocktails deretter. Foto: Silje Ulveseth
Björn Kjellberg (i rød skjorte) har tenkt nøye gjennom hvilke drinker som funker i luften, og har tilpasset to cocktails deretter. Foto: Silje UlvesethVis mer

Verdens første fly-cocktail?

Denne drinken er i hvert fall spesiallaget for flypassasjerer.

Joda, du har helt sikkert drukket en cocktail om bord i et fly før. Eventuelt sett andre gjøre det.

Men det som er nytt denne gangen, er at SAS har fått to nye cocktailer i drikkemenyen som er spesiallaget for å nytes i luften.

Smaksløkene endrer seg som kjent i luften, og du smaker blant annet salt og søtt mye dårligere om bord et fly enn nede på bakken. Dermed smaker kanskje ikke favorittdrinken din like godt i høyden, som den vanligvis gjør.

Men det skal det snart bli slutt på.

Enkel å tilberede

Under en presentasjon av SAS nye rosévin fra den franske filmskuespilleren Gerard Depardieu, fikk også den svenske bartenderen Björn Kjellberg vise fram sine to nyeste drinker, som er spesialtilpasset "flyganer".

Denne cocktailen består av krydder, cointreau og vermouth. Her serveres den av SAS' cabin crew. Foto: Silje Ulveseth
Denne cocktailen består av krydder, cointreau og vermouth. Her serveres den av SAS' cabin crew. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


– Det har vært utfordrende å finne en drink som alle kan like i luften. Siden den skal lages om bord i flyet, er både arbeidsplassen og ingrediensene begrenset. Disse drinkene skal tilberedes foran passasjerene, forklarer Kjellberg til DinSide.

Kjellberg jobber til vanlig som bartender på utestedet 1900 i Stockholm, og har i tillegg sin egen bartenderskole.

Verdenspremiere: SAS serverer rosévin for første gang

Har testet sprit i luften

I løpet av høsten vil hans to cocktailer bli servert på SAS' businessclass, i tillegg til alle langdistanse-reisene fra Stockholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Whisky Sour smaker for eksempel dårlig i luften. Det blir bare surt og bittert, sier Kjellberg.

Han har testet ut forskjellige drinker og alkoholtyper i luften, og er sikker på hva som funker og ikke funker. Bartenderen har blant annet laget en drink som består av økologiske Pure Green Vodka med eplesmak, og mener eplesmaken vil bli enda mer fremtredende i luften.

Eplecocktail som eksploderer av eplesmak i luften. Foto: Silje Ulveseth
Eplecocktail som eksploderer av eplesmak i luften. Foto: Silje Ulveseth Vis mer


– Dette er en enkel drikk som mange kan like og relatere seg til uten at det blir kjedelig, forteller Kjellberg, og sikter til den gamle klassikeren appelsinjuice og vodka.

Les også: Derfor er flymat best på bakken

Et glass er nok

Den andre cocktailen består av krydder, cointreau og vermouth. Denne smaken vil bli forsterket i luften, noe som gjør den ideell til å drikkes om bord på reisen, ifølge Kjellberg.

Nyter du samme drink på bakken, kan den nok oppleves som noe sterkere enn en vanlig cocktail. Den inneholder nemlig seks centiliter alkohol, noe som er dobbelt så mye som du får på utesteder i Norge.

Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SILJE ULVESETH
Knut Morten Johansen er informasjonssjef i SAS. Foto: SILJE ULVESETH Vis mer

– Det vil holde med den ene drinken, påpeker Kjellberg.

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, nikker enig. Han forteller at SAS ønsker at passasjerene skal ha en fin tilnærming til alkohol.

– Vi vil at de skal nyte i stedet for å pimpe, sier Johansen.

– Er det noen drikkevaner som skiller seg ut på flyreiser?

– Trøndere drikker mer Cognac til kaffen - spesielt på charterturer, avslører Johansen.