Verdens flotteste?

Guggenheim-museet i Bilbao en av vår tids største bragder innen ingeniørkunst.

Etter å ha holdt dørene åpne i underkant av ett år, hadde 1,3 millioner mennesker besøkt mesterverket av en bygning designet av arkitekten Frank O. Gehry. Ikke rart. Denne bygning er verdt et besøk i seg selv. Til og med for deg som ikke kunne brydd seg mindre om kunst.

Se bilder fra Guggenheimmuseet her...

Bygget som ser imponerende stort ut fra broen over elven Nervión, men er ganske nøytralt og passende sett fra bysiden, revolusjonerte byggeverden og ingeniører da det stod ferdig i 1997. Mange betrakter det fortsatt som det fremste ikonet i verden på moderne byggverk.

Ved hjelp av computer- og dataanimasjon hadde Gehry klart å få til det mange andre byggherrer og arkitekter trodde var umulig. Konstante kurver og uante former som kan tolkes forskjellig fra forskjellige vinkler. Fisker, båter, tårn, glinsende fiskeskjell - alle er naturlige elementer i en havneby som Bilbao i det nordøstlige Spania. Plater av Titan utgjør størstedelen av fasaden.

Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Da DinSide Reise var tilstede for litt siden, ble vi mektig imponert både av det utvendige og det innvendige. Og jeg kan si det rett ut - abstrakt kunst er ikke min greie. Det mest imponerende med Guggenheimmuseet er også kanskje utsiden, men når du trå inn i de ,med vilje, overdimensjonerte rommene, er det ikke til å unngå at du blir stående og måpe litt. Med 45 meter under taket på det høyeste og det største rommet med målene 128 ganger 30 meter, er det gigantisk.

Museet i den spanske byen Bilbao ble åpnet i oktober 1997, og var resultat av mange års planlegging og samarbeid mellom baskiske myndigheter og stiftelsen Solomon R. Guggenheim. Baskiske myndigheter hadde lenge hatt en plan for å revitalisere Bilbao som en europeisk kulturby, og tok kontakt med Guggenheim-stiftelsen som straks tente på idéen om å bygge et eget museum i Bilbao.

I dag blir museet gitt æren for å ha revitalisert turismen og økonomien i den spanske byen som var i dårlige tider før museets fødsel.

Se bildene fra Guggenheimmuseet her...

Mer info museet finner du på hjemmesidene

Mer fra Spania: