Verdens farligste land

Er det farligere å være turist nå enn tidligere? Og hvilke steder bør du holde deg unna?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

”Maskerte kidnappere bevæpnet med rifler og økser, tok seg inn på den verdensberømte dykkerdestinasjonen Sipadan Island Resort, og flyktet med 21 gisler.” CNN, 25. april, 2000.

”The Abu Sayyaf har laget en kidnappingsindustri.” BBC News, 27.mai, 2001.

”Vold utført av narkotikahandlere, gerilja, paramilitære grupper og andre kriminelle elementer påvirker alle deler av landet, såvel i urbane og rurale områder. Amerikanske statsborgere og andre utlendinger er fremdeles ofre for trusler, kidnapping, flykapringer og drap.” Reiseadvarsel utstedt av US Department of State.

Økende problem?

- Man kan ha en følelse av at terroranslag mot reisende, det være seg journalister, hjelpearbeidere, misjonærer og turister, har økt, men man må gå til statistikken for å kunne si sikkert noe om dette, sier Gunnar Jervas, forsker med terrorisme som spesialfelt ved Totalforsvarets forskningsinstitut i Stockholm.

Ifølge U.S. Departments of States statistikk Patterns of global terrorism landet antallet terrorangrep totalt på 423 i 2000. I 1997 telte terroranslagene 666. Den samme statistikken viser også en nedgang i anslag mot andre grupper som ikke har forbindelse med militære, diplomati eller myndigheter. I 1994 og 1995 var det 126 angrep rettet mot andre mål enn militære, diplomati og myndigheter. Afrika, Midtøsten og Asia topper ikke overraskende statistikken i antall anslag. Statistikk for 2001 er ikke publisert. Norske forskere tar forbehold om definisjonen av hva som er en terrorhandling, og mener at USA tradisjonelt har inkludert mange lovlige organisasjoner i sin liste over terrororganisasjoner.

- Det at man reiser mye mer enn tidligere gjør at kidnappinger er blitt mer lønnsomt. Vestlige er også mer ettertraktede hva kidnappinger angår fordi enkeltmenneskets liv er høyt verdsatt i vesten. Gjennom disse kan man presse penger av organisasjoner, familier og av stater, opplyser Jervas.

Den svenske forskeren sier at særlig journalister, misjonærer og hjelpearbeidere er attraktive gisler.

Hvordan bli informert

Ulike land har ulike måter å utstede reiseadvarsler. Inger Brusell, byråsjef for det norske utenriksdepartementets konsulatseksjon, opplyste til DinSide Reise sist vinter at Utenriksdepartementet ikke utsteder advarsler til turister.

- Kun når det er fare for en krigssituasjon, vil vi gå ut med advarsler, sa Brusell.

Sverige, USA og Storbritannia har en helt annen politikk hva utsteding av reiseråd angår: Disse landene holder sine respektive borgere kontinuerlig oppdatert på hendelser i verdens konfliktfylte områder. Hvilke land som til enhver tid frarådes varierer, men følgende land og områder står alle per i dag på Sveriges, USAs og Storbritannias liste over steder som turister bør unngå å reise til:

image: Verdens farligste land

 • Russland, områder i Kaukasus

 • Makedonia

 • Israel, Vestbredden og Gaza

 • Afghanistan

 • Nepal, enkeltområder som Solukhumbo

 • Pakistan, nordlige områder

 • Filippinene, områder som Mindanao og Palawan

 • Zimbabwe
 • USA og Storbritannia advarer i tillegg mot langt flere land enn hva Sverige gjør; På deres oversikt over usikre land står i tillegg blant andre Burundi, Den sentralafrikanske republikk, Somalia, Kongo, Tajikistan, Albania, Irak, Colombia og Equador. U.S. Department of State, svenske Utrikesdepartementet, og Foreign & Commonwealth Office London oppfordrer folk som trosser reiseadvarslene om å holde seg oppdatert på forholdene via media, og om å holde kontakt med ambassadene der det finnes slike.

 • Israel, Filippinene og Nepal byr på historie, kultur og naturskjønnhet
  - finn ut hvilke skatter du er forhindret i å se.
 • Mer terrorisme og usikre destinasjoner

 • Med turister som skyteskive
  - les mer om terroristenes mål.

 • Grunnløs frykt rammer reisebransjen
  - Det kan være vel så farlig å kjøre bil til flyplassen som å reise.
 • Reiseadvarsler fra US State Department.

 • Reiseråd fra det britiske utenriksdepartementet.

 • Reiseråd fra det svenske utenriksdepartementet.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.