Verdens eldste sted er funnet

Resten av jordkloden er ganske fersk i geologisk sammenheng.

Negev-ørkenen er verdens eldste sted.            Foto: wikkimedia.com
Negev-ørkenen er verdens eldste sted. Foto: wikkimedia.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vind, vann, kulde, forvitring og generelt vær forandrer mye av kloden og landskapet rundt oss hver dag. På lengre sikt gjør vulkansk aktivitet og glidende kontinentalplater at landskapet forandrer seg ganske heftig.

Denne konstante forandringen av planeten er typisk raskest i fjellene og mindre aktiv lavtliggende ørkenområder, og gjør at jordens overflate sjeldent blir veldig gammel i geologisk sammenheng.

Men et nytt studie av gamle ørkensletter i Israels Negev-ørken, viser at dette store området har ligget uforandret i 1,8 millioner år. Nyheten kommer fra Ari Matmon og kolleger ved Hebrew University of Jerusalem, som uttaler seg til foxnews.com.

Verdens eldste uberørte område

Dette er verdens eldste store landområde. Det er faktisk fire ganger så gammelt som nummer to på listen, Nevda-ørkenen i USA, i følge en artikkel ved American Association for the Advancement of Science.

Den nye eldste landoverflaten er derimot ikke det eldste materialet på jorden. Mange steiner som er funnet, er mye eldre.

- Resultatet viser at i regioner som er ekstremt flate og tørre, hvor det er lite tektonisk aktivitet og steinen tåler mye hardt vær, kan overflaten forbli uberørt i millioner av år. Dette var vi ikke sikre på før nå, sier Matmon.

Dateringen ble utført ved å måle konsentrasjonen av spesielle isotoper, kalt 10Be, som bare blir produsert på overflaten og indikerer hvor lenge noe har blitt utsatt for vær, vind og vann.

Dette er Negev-ørkenen:

I dag er Negev hjemsted for rundt 379 000 jøder og cirka 175 000 Beduiner. Regionens største by og administrative senter er Beersheba, som ligger nord i området (befolkningstall ca. 200,000). I sørenden av Negev ligger Akababukten og turistbyen Eilat. Blant andre byer er Dimona, Arad, Mitzpe Ramon. I tillegg finnes et antall mindre beduinbyer som Rahat og Tel Sheva. Det er også flere kibbutz bosetninger, blant andre Revivim og Sde Boker. Den sistnevnte ble grunnlagt av Israels første statsminister David Ben-Gurion og ble hans hjem etter at han trakk seg tilbake fra politikken.

Beliggende i Negevørkenen er også Ben-Gurion Universitetet. Her finner man blant annet Jacob Blausteins institutt for ørkenforskning og Albert Katz' internasjonale skole for ørkenstudier, som begge ligger på Midreshet Ben-Gurion campus like ved Sde Boker.

Ting å se her:

Ein Avdat - Spektakulær dal/kløft som er en nasjonalpark med gangveier.
Mamshit ruinene - enklere å komme til enn Ein Advat, også en nasjonalpark.
Machtesh Ramon - Verdens største erosjonskrater, nære byen Mitzpe Ramon.

Kilde: wikipedia