Verdens dyreste joikakaker?

Prislapp: 12,20 euro.

DYR BOKSEMAT: Joikakaker og Spaghetti á la Napoli pleier vanligvis å være billig i Norge. Men ikke i Syden. Sjekk prisen, som er i euro. Foto: Silje Ulveseth
DYR BOKSEMAT: Joikakaker og Spaghetti á la Napoli pleier vanligvis å være billig i Norge. Men ikke i Syden. Sjekk prisen, som er i euro. Foto: Silje Ulveseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dyre boksen med joikakaker ble observert på en Spar-butikk på Gran Canaria i sommer. Dersom du blir skikkelig sugen på en middag med joikakaker her, må du faktisk ut med cirka en hundrelapp. I Norge koster en boks joikakaker litt over 40 kroner.

Og dersom du ønsker å spise Grandiosa, Spaghetti á la capri, raspeballer, Trondhjems Jegergryte eller Friele frokostkaffe, finner du også dette i butikkhyllene til Spar på Gran Canaria. Men det koster også mye mer en hjemme.

Visste du forresten at Spar er verdens største supermarkedkjede? De har mer enn 14.000 butikker i 33 land, fordelt på fire kontinenter, ifølge Spars hjemmeside.

Er du enig? Dette er "forbudt" i ferien

En gruppe for og imot

Men vil vi virkelig spise joikakaker når vi drar til Syden?

En boks joikakaker koster 42,90 på Kiwi i Norge. Foto: Kristina Picard
En boks joikakaker koster 42,90 på Kiwi i Norge. Foto: Kristina Picard Vis mer


– Ja det vil vi. Men det er ikke noe stort "vi". Du kan dele nordmenn i to; en gruppe synes det er allright, mens den andre gruppen synes det er fælt å spise knekkebrød og kjøttkaker. Men folk flest bryr seg ikke om dette i det hele tatt og spiser det de vil, sier sydenekspert, Runar Døving, til DinSide.

Han er professor ved Markedshøyskolen og i 1993 skrev hovedoppgaven «Syden – fritidens land og dets folk».

– Den maten du kjenner, er ofte den maten du liker, og i Syden er alt tilgjengelig. Syden er laget for turistene og er ikke et vanlig land. Det er en turistmaskin, et land som er overalt. Det finnes ikke noe lokalt i Syden, forklarer Døving.

Toppløs eller ikke? Her er den uskrevne ferieloven

Savner norsk mat

Spiser du norsk mat på sydenferie? (Avsluttet)
Nei, aldri(80%) 1620
Av og til(15%) 308
Ja, ofte(4%) 85
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han mener det handler om prioritering og savn.

– Kanariøyene er et gamlehjem, der folk ofte er hele vinteren. Da er det veldig masse mat som savnes, som for eksempel markørmat, mat som signaliserer tilhørighet, som makrell i tomat og brunost, forteller han.

Døving mener den høye prisen sier noe om at salgsvolumet er lite.

– Husk at i Syden finnes det ikke noe originalt kjøkken. De som tar avstand fra å spise norsk mat eller mat som vi har hjemme på ferie, anerkjenner heller ikke Sydens eksistens, påpeker sydeneksperten.