Verdens billigste land

Hva må du regne med å bruke på utenlandsreisen? Statens reiseregulativ har svaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

740 kroner dagen i Laos, eller hva med 3.040 kroner i New York? Døgnsatsene for tjenestemenn på reise er nok en smule fetere enn den gjennomsnittlige reisekassen. Likevel, Statens Reiseregulativ gir en god pekepinn på hvor i verden det er billig og dyrt.

Laos på bunn, Israel topper

Som nevnt er det billig å være på reisefot i Laos. Ifølge reiseregulativet må du påregne 430 kroner til hotell og 310 kroner til den daglige kost. Billig for en forretningsreisende kanskje. (Til sammenlikning anbefaler reiseguideforlaget Lonely Planet 250 kroner dagen for både kost og losji.) I andre enden av skalaen finner vi land som Israel, Japan og Qatar. Her ligger døgnsatsen godt over 3.000 kroner.

Sjekk de ti billigste landene her.

Sjekk de ti dyreste landene her.

Sikkert hotell, god kost

Taxi på tradisjonelt vis. Laos er rangert som rimeligst blant landene Statens Reiseregulativ.
Taxi på tradisjonelt vis. Laos er rangert som rimeligst blant landene Statens Reiseregulativ. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Statens reiseregulativ er en oversikt over de satsene som tildeles norske tjenestemenn på reise i utlandet. Satsene settes på grunnlag av undersøkelser foretatt av norske utenriksstasjoner, i samarbeid med øvrige nordiske kollegaer.

- Hvert år innhenter vi opplysninger om kostnadsnivå i ulike land fra samtlige norske utenriksstasjoner. Vi får snittpriser for hotell og måltider som frokost, lunsj og middag, forteller underdirektør i Arbeids- og Administrasjonsdepartementet, Svein-Erik Skamo.

Reiseregulativet er i utgangpunktet beregnet på statlige ansatte, men satsene brukes også av store deler av norsk næringsliv.

Det gis som nevnt godtgjørelse for både kost og losji. Kostsatsen skal dekke frokost, to retters lunsj og tre retters middag. Og her snakker vi mat av tilfredstillende vestlig kvalitet. Losjisatsen skal dekke hotell som holder god standard.

- Det skal være hygienisk, men først og fremst sikkert, forklarer Skamo.

Ti på topp blant storbyene

Blant byene på listen topper Tokyo og Osaka, med Washington DC. og New York hakk i hæl. Skal du på tur til den japanske hovedstaden, er det beregnet at du vil bruke 1.950 kroner på hotell og 1.470 kroner på kost. Det er nok en smule mer enn det gjennomsnittlige reisebudsjettet til Ola Nordmann.

Sjekk de ti dyreste byene her.

Ved første øyekast kan man spørre seg hva slags kost og herberge det er lagt opp til. 1.550 kroner natten for å dekke hotell i India, og 1.650 kroner for å besørge den daglige kosten i Angola?

- I noen land kan satsene virke litt høye. Ofte så skyldes dette at politiske og sikkerhetsmessige forhold i enkelte land, forutsetter at vi velger ut hoteller og restauranter i den dyre enden av skalaen, sier Skamo.

Reiser innen Norge

Regulativet for reiser innenlands ble reforhandlet 1. mars. På reiser med varighet over seks timer gis det kosttilskudd på kr 250. Strekker reisen seg over 12 timer har du krav på døgnsats, hvilket vil si 460 kroner. Må du overnatte kan du velge mellom to alternativer. 400 kroner natten, uten krav til kvittering, eller opptil kr 1090 for hotell, med kvittering.

Mer informasjon og en komplett liste over de ulike landene og byene finner du i Statens Reiseregulativ. Flere tips om hvordan du kan feriere rimelig finner du i vår reis billig skole.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.