Verdens billigste Big Mac

Den velkjente runde kan kjøpes praktisk talt over alt i verden, men koster ikke det samme.

Hamburgerprisen varierer.
Hamburgerprisen varierer. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du får den nesten overalt i verden, hamburgeren fra multinasjonale McDonalds. I 120 land over hele verden finner du kjedens hurtigmatrestauranter. De fleste har enkelte måltider med "lokalt" tilsnitt, men i hovedsak får du kjøpt de samme rettene over hele verden. En Big Mac skal med andre ord være tilnærmet lik, uansett om du kjøper den i Los Angeles eller Oslo. Prisen er imidlertid en annen historie, og er et flittig benyttet studietema for økonomer rundt i verden.

Tre for én

I følge The Economist, som årlig gir oversikter over prisen på Big Mac i mer enn 30 land i verden, varierte prisen i fjor fra 3,58 dollar i Israel til 1,19 dollar i Malaysia. I hjemlandet USA, kostet den 2,51 dollar. Burgeren koster altså tre ganger så mye i Tel Aviv som i Kuala Lumpur. Det er også kostbart å handle på McDonalds i Sveits, Storbritannia og Danmark. Faktisk koster burgeren 13 prosent mer hos danskene enn hos svenskene.

Malaysia var altså aller rimeligst i denne oversikten, deretter følger Ungarn og Kina før det er et lite sprang opp til Polen og Hong Kong. Sjekk hele listen her.

Relativt dyrt

Det er ikke så unaturlig at lavkostlandet Malaysia slår dyre Israel ned i støvlene hva gjelder pris. Dessverre for innbyggerne i mange tradisjonelle lavkostland, så kan de ikke skilte med samme kjøpekraft som rike, vestlige turister. Selv om vi syns det er billig med en Mac i Budapest, så må den jevne ungarer arbeide i hele 82 minutter for å få råd til burgeren fra Ronald McDonald. Tall fra den sveitsiske banken UBS viser at vi i Oslo slipper unna med 21 minutters arbeide for å kjøpe en tilsvarende burger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bor du i Tokyo eller Hong Kong koster det deg ikke store innsatsen å kjøpe en Big Mac. Kun ni minutters arbeide er nok til å hugge innpå med en burger. Også Mac'ens hjemland, USA, er fint for hurtigmatfansen. Mellom 11 og 13 minutters arbeide betaler for burgeren her. Verre er det om du holder til i Nairobi, Kenya. Nesten tre timer må du slite her for å kjøpe en burger. Også i Jakarta i Indonesia må innbyggerne slite for en smak av Amerika: Nesten 2,5 timer arbeidsinnsats for en hamburger.

UBS' undersøkelse dekker 57 byer over hele verden, og snittet viser at innbyggerne må jobbe i 36 minutter for en Big Mac. Vest-Europa, USA og Oceania ligger under gjennomsnittet, mens Asia og Sør-Amerika befinner seg over snittet. Hvor de må jobbe mest og minst finner du her.

Tolv yrkesgrupper

Tallene UBS tar utgangspunkt i, er gjennomsnittlig timelønn regnet ut fra tolv yrkesgrupper: Førskolelærer, bussjåfør, bilmekaniker, bygningsarbeider, faglærte industriarbeidere, kokker, avdelingsleder i store industribedrifter, ingeniører, bankansatte, sekretærer, kvinnelige butikkselgere, kvinnelige industriarbeidere.

Teste selv?

I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.