Verdens beste togreiser

Skinneganger verden over byr på en smak av luksus, fantastisk utsikt og eksotiske opplevelser.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Nest etter kjønnsdriften er jernbanedriften den som setter de fleste lidenskaper i bevegelse. Dette skal den danske politiker J.K. Lauridsen ha innledet et politisk møte med en gang på 1800-tallet. Vi lar dette utsagnet sette dagsorden, og presenterer noen av verdens flotteste togreiser.

Orientekspressen

Orientekspressen går til og fra Venezia.
Foto: Lars Brubæk
 Foto: Lars Brubæk
Orientekspressen går til og fra Venezia.
Foto: Lars Brubæk
Foto: Lars Brubæk Vis mer

Agatha Christie udødeliggjorde denne togturen i sin berømte kriminalroman om mordet på Orientekspressen. Hennes beskrivelser av overklassens fornemme transportmiddel har nok gjort sitt til at denne jernbaneruten også i dag er den vi helst assosierer med eksklusive togreiser. Første tur med Orientekspressen skjedde i oktober 1883, og den opprinnelige ruten gikk fra Paris via Strasbourg, Wien, Budapest og Buchuresti til Giurgi i Romania. Fra 1921 gikk ruten helt til Istanbul. Frem til 1977 slet Orientekspressen seg gjennom kriger, økonomiske depresjoner og endrede reisevaner. På sin siste reis bestod toget av en shabby sovevogn og tre passasjervogner.

Togentusiasten James B. Sherwood kjøpte i 1977 to av de originale vognene på auksjon, og brukte de neste årene på å samle og restaurere 35 årgangsvogner. I mai 1982 gjenoppstod ekspressen og gikk sin jomfrutur fra London, via Paris, Zürich, Buchs, St. Anton, Innsbruck og Verona til Venezia. Hele turen tar to dager, med en overnatting om bord. Du kan imidlertid reise hvilken distanse du ønsker. Det finnes også andre ruter å velge blant. Om bord kan du nyte luksus av godt gammelt merke med hanskekledde stewarder, myke håndduker, krystallglass og sølvtøy. Ruten opereres mellom mars og november, og turen vi har beskrevet koster hele 15.600 kroner (måltider inkludert).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tips fra arrangørene: Du kan aldri være for pent kledd om bord i Orientekspressen…

 • Nye Orientekspressens egne sider finner du her.
 • Amerikanerne har sin egen versjon.

 • Mer informasjon finner du her.
 • Blå luksus

  Fra en av loungene på Blue Train.
Foto: Blue Train. Foto: Blue Train
  Fra en av loungene på Blue Train.
  Foto: Blue Train. Foto: Blue Train Vis mer

  En smak av det gode liv kan du også sikre deg på det berømte Blue Train i Sør-Afrika. DinSides ansvarlige redaktør, Bernhard Steen, prøvde dette toget for noen år siden:

  - Man kunne velge mellom to klasser, deluxe og Luxury, vi valgte sistnevnte, og tilbragte turen med en luksus som jeg aldri før hadde vært ute for. Vi dro fra Pretoria til Victoria Falls, en tur som tok to døgn tur retur, med stopp i Bulawayo og Hwange Game Reserve.

  Steen forteller videre at maten og betjeningen var like utrolige.

  - Servicen var på et nivå jeg aldri har opplevd, og turen gjennom et avsindig varmt landskap i airconditionerte vogner var strålende.

  Blue Train har fire ruter: Fra Cape Town til Port Elizabeth (1 dag, 2 netter), fra Cape Town til Pretoria (1 dag, 1 natt), fra Pretoria til Hoedspruit (1 natt) og fra Pretoria til Victoria Falls i Zimbabwe (2 dager, 2 netter). Priser fra 4.000 rand (4.700 kroner) til 17.400 rand (20.400 kroner) avhengig av rute og klasse.

 • Blutrains egne nettsider.
 • Transsibirsk eventyr

  Transsibirske jernbane: Bro over Ob.
Foto: Mikhail Bronnikov Foto: Mikhail Bronnikov
  Transsibirske jernbane: Bro over Ob.
  Foto: Mikhail Bronnikov Foto: Mikhail Bronnikov Vis mer

  Den transsibirske jernbane er nok ikke ruten du velger først og fremst på grunn av naturopplevelsene. Det er heller ikke luksusfølelsen som råder her, toget er ikke et turisttog, men et rutetog. Seks dager på skinner fra Moskva til Beijing gir imidlertid en unik nærkontakt med kulturer og områder som ellers er relativt lite tilgjengelige for de fleste. Du starter med Kreml, fortsetter med Bajkalsjøen og Mongolia og avslutter med den forbudte by. Underveis kan du handle av ivrige perongselgere, krige om toalettet og oppleve at hele toget heises opp for hjulskifte på grensen til Kina. Sporvidden er nemlig ikke den samme. Ta med kopp, termos, såpe, toalettpapir, sov i ro, lommeparlør og masser av dollarsedler - og la det stå til.

  Vi har lest tips om at det er billigere å kjøpe billettene lokalt i Russland/Kina enn å handle hjemmefra. Men det kan vel bli litt mye administrasjon for de fleste. I Norge kan du kjøpe turer med banen hos Kinareiser, som også ordner med visum til alle tre landene du besøker. For å få dette i boks, trenger de faktisk passet ditt sju-åtte uker før avreise. Med tog fra Oslo, via Stockholm og Helsinki, kan du komme deg til Beijing på ni dager inkludert opphold i Moskva. Prisene i år er fra 7.300. Kinareiser tilbyr også en pakke med tre dagers opphold i Mongolia fra 9.700 kroner. I tillegg til disse prisene kommer flyreise tilbake fra Kina, og eventuelt opphold i Beijing.

 • Mer informasjon på Transsibirskes egne sider.
 • Kinareisers nettsider er ikke oppdaterte, de har telefon 22110057.
 • Paris-Middelhavet på tre timer

  Med franskmennenes stolthet, TGV, kan du nå komme deg fra Paris til Marseilles på kun tre timer. Fra Nordsjøen til Middelhavet reiser du på kun 4,5 timer. Dette er transporten du velger for å prøve det raskeste som går på skinner i Europa. TGV står da også for train a grande vitesse, som betyr høyhatighetstog. Togene går i 300 kilometer i timen, og linjene sikrer høyhastighets-transport mellom Frankrikes tre største byer, Paris, Lyon og Marseilles. Med dette tognettverket kan du også reise til Brussel i Belgia, og til Storbritannia via tunnelen under kanalen. Hvorfor er så dette så spesielt? Bortsett fra attraksjonen som ligger i den høye farten, går banen gjennom fantastiske landskaper i et av verdens fremste turistland. I tillegg regnes banen som mesterlig stykke ingeniørkunst, og flere elementer underveis er blitt utropt til de reneste kunstverk.

  Første strekning, Paris - Lyon - Dijon, ble åpnet i 1981. Det siste tilskuddet til banen, som bringer passasjerene i toppfart helt ned til Middelhavskysten, ble åpnet i sommer. Denne delen av banen er faktisk bygget for å tåle fart opp til 420 kilometer i timen, men togene holder 300 km/t på grunn av støynivået. Turen fra Brussel til Marseilles kommer på omkring 1.650 norske kroner.

 • TGV Mediterranees egne sider.
 • Eurotunnelens sider finner du her.
 • Meksikansk gull i kopperdalen

  Sierra Madre express, tog i Mexico som først og fremst retter seg mot turister fra USA.
Foto: Sierra Madre Express Foto: Sierra Madre express
  Sierra Madre express, tog i Mexico som først og fremst retter seg mot turister fra USA.
  Foto: Sierra Madre Express Foto: Sierra Madre express Vis mer

  Åtti tunneler, førti broer og en stigning på 2.134 meter fra havnivå. Strekningen som opereres av Sierra Madre Express regnes som en av de togturene i verden med best utsikt. Ferden går fra Nogales i Arizona til Mexicos kopperdal, hjemmeområdet til Tarahumara-indianerne. Turen starter nattetid, og du våkner opp til morgenkaffe i Cooper Canyon. Jernbanen stod ferdig i 1961, og ble påbegynt mer en 50 år tidligere. Her reiser du i grupper med guidede turer underveis. Da bor du ikke bare ombord i toget, men også på lokale hoteller. Toget består av restaurerte togsett fra 40- og 50-tallet.

  Fra neste år får du reisen som totalt tar åtte dager, for 25.140 kroner. Det inkluderer guidede turer, overnatting og mat. Turene går i januar, mai, september og desember.

 • Her finner du nettsidene til Sierra Madre Express.
 • Fra grizzlybjørner i Alaska til overfylt indisk massetransport. Se tips om andre togreiser her.
 • Se hvor du finner de flotteste turene på norske skinner.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.