Frisk luft og utsikt over rullebanen, fra takterrassen på Schiphol. Foto: Kristin Sørdal
Frisk luft og utsikt over rullebanen, fra takterrassen på Schiphol. Foto: Kristin SørdalVis mer

Verdens beste flyplasser

Schiphol er best i Europa. Her kan du se hvorfor.

Amsterdam Schiphol er kåret til Europas beste flyplass. Og i tillegg til å være Europas beste, er Schiphol også verdens tredje beste totalt sett.

Mens flyplassen over alle flyplasser er Singapore Changi Airport og verdens nest beste er Incheon International Airport i Sør-Korea.


Bakgrunnen for kåringen er tilbakemeldinger fra 12,1 millioner flyplasskunder, som har evaluert flyplassene på 39 service- og produktområder. Kåringen gjøres årlig, av Skytrax.

Singapore Changi betjente mer enn 50 millioner reisende i løpet av fjoråret. Noe av det de skårer ekstra høyt på, er mangfoldet og tilbudet av underholdnings- og andre bekvemmeligheter for reisende med tid å fordrive på flyplassen.

Sjekk ut noen av fasilitetene på Changi:

Velkommen til Chiangi - der kan du skli! Foto: CHANGI AIRPORT GROUP
Foto: CHANGI AIRPORT GROUP
Foto: Changi Airport Group
Foto: CHANGI AIRPORT GROUP
Foto: Changi Airport Group
Foto: CHANGI AIRPORT GROUP


Les også: Snart kan du følge bagasjens gang, rett på mobilen

Best i Europa

Amsterdam er altså best i Europa, og holder med årets plassering stand fra i fjor.

Det som imidlertid understrekes av Skytrax, er at Schiphol har greid å oppnå en tredjeplass på verdensrankingen. Dette er første gang på seks år at det er utskiftinger i topp tre-rankingen over verdens beste flyplasser.

– Vi gratulerer Schiphol med den fantastiske bragden med å bane seg vei inn på topp tre blant globale flyplasser, skriver Skytrax på sine nettsider.

– Den enkle transferprosessen fortsetter å være en viktig grunn for at mange passasjerer stemmer på Schiphol. Sammen med KLM har Schiphol utviklet og implementert en effektiv prosess med selvbetjenings-transfer, som har resultert i betydelige forbedringer når det kommer til tilbakemeldinger fra passasjerer. Mens betjent service forblir viktig, er effektivitet også vesentlig, og Schiphol har greid å skape et miljø med god effektivitet og effektiv service fra personalet, fortsetter Skytrax.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor vil de at du skrur på blåtann på flyplassen

Fasiliteter

Det er ikke bare Changi som utmerker seg i forhold til tidsfordriv på flyplassen. Changi er nummer én blant verdens beste flyplasser når det kommer til bekvemmeligheter i forhold til ting å gjøre på flyplassen - faktisk så ligger europeiske Amsterdam på en andreplass.

For øvrig er Incheon på tredjeplass.

Hva er det så som er så spesielt med disse flyplassene, lurer du kanskje på? Vi har tidligere skrevet om Changi og noen av de mange tilbudene der, som sommerfugler, solsikker og gigantiske sklier.

Men selv om vi ikke finner mange europeiske flyplasser blant de beste på disse punktene, er det også muligheter både til avslapping og adspredelser på Schiphol-flyplassen. Det er godt med restauranter (Schiphol er til og med rangert som verdens fjerde beste når det kommer til bespisning på flyplassen), det er godt med handlemuligheter for den som vil det, det er lounger, det er spa, du kan sove hos Yotel, ta en dusj eller rett og slett slappe av i et av de mange områdene for avslapping.

Hva med å ta en lur i en av sovestolene, betale for noen minutter i en av massasjestolene som er plassert rundt om på flyplassen, eller rulle seg sammen i en sacco-sekk, gjerne til lyden av fuglekvitter. Du kan også trekke frisk luft på takterrassen, eller ikke-så-frisk luft i røykeområdene.

Her kan du se noen av fasilitetene på Schiphol:

Amsterdam Schiphol: Her kan du lade mobiltelefonen din, med egen pedalkraft. Foto: Kristin Sørdal
Avslapping til fuglekvitter på Schiphol. Saccosekk, liggestol eller massasjestol? Foto: Kristin Sørdal
Schiphol Foto: Kristin Sørdal
Ikke fullt så frisk luft: På Schiphol er det muligheter. Foto: Kristin Sørdal
Frisk luft og utsikt over rullebanen, fra takterrassen på Schiphol. Foto: Kristin Sørdal
Utsikt fra takterrassen på Schiphol. Foto: Kristin Sørdal
Takterrassen på Schiphol Foto: Kristin Sørdal
Schiphol er også en av verdens beste når det kommer til bespisning på flyplassen. Foto: Kristin Sørdal
Schiphol Foto: Kristin Sørdal


Gardermoen daler

Det er to skandinaviske flyplasser på topp ti-listen over de beste europeiske flyplassene: Helsinki-Vantaa på en sjetteplass og København på en sjuendeplass.

Ser vi på kun de nordeuropeiske flyplassene, ligger de to tidligere nevnte på første og andreplass - og Oslo Lufthavn Gardermoen får en tredjeplass. OSL er altså bedre enn våre svenske naboers hovedflyplass utenfor Stockholm.

Oslo Lufthavn Gardermoen ligger imidlertid kun på en 56. plass over verdens beste flyplasser. Dette er faktisk en god del dårligere enn i fjor, da den norske hovedflyplassen lå på en 48. plass.