Nasjonaldagen feires med flagg, tog og norske retter over hele verden.
Nasjonaldagen feires med flagg, tog og norske retter over hele verden.Vis mer

Verdens barnsligste nasjonaldag

Slik feires 17. mai rundt om i verden.

Feiringen av den norske nasjonaldagen har også satt sine spor utenfor kongeriket, og er naturlig nok en av de store samlingsdager for nordmenn i utlandet. Overalt hvor det er store og små norske "samfunn" er det også en 17.-maifeiring med leker for barna, flaggende barnetog, korps og velkjent festmat. Ofte skjer feiringen i tilknytning til sjømannskirkene.

Skandinavisk 17. mai

Over grensen, i Göteborg, er det stort program. Her kan du få med deg både frokost, festgudstjeneste, leker for barna, vafler og brus, 17.-maitog og folkefest. Både toget og festen foregår på kveldstid. I Stockholm markeres den norske nasjonaldagen på svært synlig vis. Det går 17.-maitog fra Engelbrektsplan klokken 1030. Det er leker for barna, taler av Karsten Alnæs og Jan Gouillo, og musikk av Henning Sommerro og John Pål Inderberg. Nytt av året er stor festbuffet på Hotell Anglais. Her blir det musikk, tale av Rolv Wesenlund, dans og middag til en inngangspris på 250 kroner.

I København er det også ting på gang. Den norske ambassadøren holder tale, det er 17.-maitog, leker for barna, festbuffet og diverse samlinger og festmiddager. Alt med utgangspunkt i Vor Frelsers Kirke.

Feiring på kontinentet

I Brussel feires 17. mai i sjømannskirken som ligger i historiske Waterloo. Du kan bli med på 17.-maifrokost og festgudstjeneste. Besøker du Rotterdam finner du flaggende tog, leker for barna og rømmegrøtfest på kvelden. I Hamburg feires også dagen på tradisjonelt norsk vis. I London er både Sylvia Brustad og bløtkaker tilstede samtidig – men antakeligvis får ikke bløtkakekasterne adgang. Spekemat og reker markerer dagen i Middlesbrough. I Paris er det også duket for tradisjonsrik norsk mai-mat og feiring av dagen i sjømannskirkens hage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske innslag i verden

Vil du langt av sted, kan du få med deg den amerikanske versjonen av 17. mai. Feiringene i USA er nok mange steder vel så mye preget av generasjoner med utvandrede nordmenns behov for sentimentale tilbakeblikk, som selve feiringen av nasjonaldagen. Her florerer det i lapskaus og lutefisk, kaffe og øl, troll og vikingskip. Den mest kjente markeringen finner sted i New York. På selve dagen er det fest på sjømannskirken. Du bør imidlertid også få med deg feiringen i Brooklyn den 20. mai. Da er det marsjering i parade med korps og norske flagg. Ungdom oppfordres til å ta på russedress! Paraden stiller opp klokken 13 på 90th str, mellom 4th og 5th Ave, og etterpå er det pølser og Solo i sjømannskirken.

Den norske nasjonaldagen markeres for øvrig både i Houston, Washington og med et uttall arrangementer i Midtvesten. Tungt involvert mange steder er foreningen "Sons of Norway". Også norske studenter deltar aktivt i feiringen gjennom sine studentforeninger.

  • Her finner du oversikt over sommerens festivaler i Norge og Europa.
  • Billig ferie i siste liten?

    Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

    Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.