Velsignet spennende jobb

Vi har snakket med en av sjømannskirkens assistenter.

Familien Ingebrigtsen foran Singapore Skyline.
Foto: Privat Foto: E. Ingebrigtsen
Familien Ingebrigtsen foran Singapore Skyline.
Foto: Privat Foto: E. Ingebrigtsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Når du bryter opp fra alt hjemme og flytter til et fremmed land, blir du utfordret på en del fordommer og usikkerhet du har båret med deg. En lærer å kjenne nye sider ved deg selv, forteller Espen Ingebrigtsen (36) som arbeider som assistent ved Sjømannskirken i Singapore. Lenger unna Åsane utenfor Bergen hvor han og familien kommer fra, er det knapt mulig å komme med en stilling i Sjømannskirken.

 • Hvordan får du jobb for Sjømannskirken?
 • Hele familien

  For 1 1/2 år siden brøt familien Ingebrigtsen opp fra hus, familie og venner i Åsane og tok utfordringen med en jobb i Singapore. Med lærerutdannelse og bakgrunn som kateket i Åsane Kirke, og en kone med musikkbakgrunn, fikk paret tilbud om jobb både i New York og Singapore. Familien valgte imidlertid Singapore av hensyn til barna som nå er 2, 4 og 7 år gamle.

  - Vi skal være her i minst tre år, og kommer muligens til å søke om forlenget tjeneste, enten her eller et annet sted i verden, forteller Ingebrigtsen på telefon fra Singapore.

  En æra som snart er over

  Sjømannskirken i Singapore dekker i tillegg landene Malaysia, Indonesia og Filippinene. Før de reiste var familien veldig fokusert på det eksotiske ved å bo og arbeide i så fjerne strøk. Etter halvannet år i tjeneste, er ikke selve stedet så eksotisk lenger.

  - Vi mister nok dessverre litt av førsteinntrykkets gleder og nyanser når hverdagen blir en realitet, også her i Østen. Nå er det nok de menneskene vi møter som betyr aller mest. Møtet med forskjellige mennesker med ulik livserfaring gjør noe med deg som person. Vi møter alle kategorier mennesker, både fra kolonien på 700 nordmenn som er bosatt her, sjøfolk, businessfolk og reisende, forteller Ingebrigtsen som selv setter aller størst pris på besøkene ute på de norske skipene.

  Espen Ingebrigtsen foran en av de mest kjente norske skipe det siste året, Tampa.
Foto: Sjømannskirken Foto: Sjømannskirken
  Espen Ingebrigtsen foran en av de mest kjente norske skipe det siste året, Tampa.
  Foto: Sjømannskirken Foto: Sjømannskirken Vis mer

  - Et av de beste øyeblikkene i jobben er frihetsfølelsen ved å sette seg i en taxibåt og dra til en stor norsk båt som ligger en times vei ut i havnen, klatre opp leideren og møte mennesker som er glade for at jeg kommer, sier Ingebrigtsen.

  Dette er en tid som kanskje snart er forbi. Selv om det nå kommer omkring to norske skip per dag til Singapore, har Ingebrigtsen sett at stadig færre har norske sjøfolk ombord.

  - Det gir en følelse av resignasjon at trauste norske båter med navn som Geilo ikke lenger har en eneste norsk sjømann ombord, uten at jeg med det sier at det er noe galt med de sjømennene som nå driver båtene.

  Nye målgrupper

  Når sjømennene forsvinner, har imidlertid Sjømannskirken funnet nye målgrupper for sitt arbeide. Bare i Singapore er 19.000 besøkende innom kirken i løpet av året.

  - Vi fokuserer mer og mer på reisende, med et samarbeid med Europeiske Reiseforsikring, med tilbud om aviser, norske varer og internettkafeer, forteller Ingebrigtsen.

  Backpackere og jordomseilere i alle aldre kommer innom Sjømannskirken i Singapore.

  - Når man er i Singapore er man langt hjemmefra, og vi ser at mange, særlig de unge backpackerne, er slitne. De fleste kommer hit for å få et pusterom. Her vet de at det er ro, at det er noen som har tid til å prate og gi service. De kan også få mat, bade i bassenget, lese norske aviser og benytte Internett, sier Ingebrigtsen.

  Vanskelig å bli integrert

  I Singapore kan du ikke bo der du selv ønsker, byen regulerer hvor utlendinger kan bosette seg.

  - Vi bor i noe som minner om en norsk lavblokk, men leilighetene er mye større. Foran blokken er det rekreasjonsområder med svømmebasseng, tennisbane og lekeplass, forteller Ingebrigtsen som er veldig fornøyd med bokvaliteten.

  Det er imidlertid vanskelig å komme inn på en kultur og en levemåte som på alle måter er fremmed.

  - Førsteinntrykket er at byen er et eneste stort shoppingsenter. Kulturen kommer sterkest til uttrykk under religiøse feiringer, men det er vanskelig å finne det som er Singapores sjel. På overflaten er veldig mye en glorete og støyende kopi av Vesten. Men leter du litt finner du fortsatt noe av ”the real Asia”. Vi blir nok ikke integrert i dagliglivet her på samme måte som vi ville blitt i en europeisk by, mener Ingebrigtsen.

  Det han savner aller mest fra Norge er følelsen av å trekke inn frisk, skarp luft.

  - Det at ungene kan løpe fritt i marken, naturopplevelsen og den sylskarpe fjelluften savner vi, sier Ingebrigtsen som likevel regner med å fortsette i tjeneste for Sjømannskirken noen år til.

  - Det er først når man reiser bort at man oppdager hva man har reist fra.

 • Hvordan får du jobb for Sjømannskirken?
 • 19 andre reisejobber - tipsene finner du her.
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.