Velkommen til hummerfest

25. september er det avspark for årets hummersesong. Sikt mot en av de mange idylliske havnebyene på den svenske vestkysten, og bli med på en gedigen hummerfest.>> BILDESPESIAL: På hummersafari

På hummersafari. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson
På hummersafari. Foto: Vestsvenske Turistrådet/Lisa Nestorson Vis mer

Velkommen til hummerfest

  1. BILDESPESIAL: På hummersafari


Hummersesongen nærmer seg, og det betyr høytid og fest hos svenskene. Like sikkert som jegerne tar ladegrep og søker etter elg i siktet når det stunder mot slutten av september/begynnelsen av oktober, tar fiskerne langs den Bohuslänske kysten fram hummerteinene og starter jakten på "havets sorte gull" - hummeren.

Hummersesongen i Sverige starter alltid første mandag etter 20. september, og i år faller dette på 25. september.

Safari

Hummersesongstart betyr at fiskerne kjemper om de beste fiskestedene ute på havet, og i kneiper og restauranter langs den svenske vestkysten er det kamp om plassene rundt bordene. Ønsker du en smak av det sorte gullet, kan det lønne seg å bestille plass.

Det arrangeres også hummersafari fra mange av de vestsvenske kystbyene. Du får bli med fiskebåten ut og fange din egen hummer, som deretter blir tilberedet på beste vis etter landgang. Hos Grebbestadsbryggeri i Grebbestad brygges det endog et egen hummerøl, som selges på restauranter i Bohuslän og Göteborg. I Hunnebostrand kan du ta turen innom Svenska Hummerakademien og lære alt om den sorte tifotkrepsen; fra hva den spiser og lever, til hvordan du fanger den og hvordan du kan tilberede den. Fra sesongstart om høsten, kan man fiske hummer i Sverige fram til 30. april. Merk at man på sesongstartdagen kun kommer til å sette ut teinene, og at hummeren sankes først noen dager senere.

>> BILDESPESIAL: På hummersafari

Safariarrangører

Her er noen av aktørene som arrangerer hummersafari i Bohuslän:

Svenska Hummerakademien
Hummerakademiet arrangerer hummersafari med påfølgende middag, i samarbeide med Hotel Kaprifol i Hunnebostrand. Første safariutflukt går tirsdag 26. september, og deretter går det daglige safariturer ut november og på forespørsel i desember. Pakkepris: 2.300 svenske kroner per person i dobbeltrom (2.063 norske kroner). Da får du 3-4-timers hummersafari, en overnatting med frokost og fireretters hummersupé, samt guidet omvisning på hummermuseet ved hummerakademiet.
På nett: Svenska Hummerakademien og Hotel Kaprifol

Handelsman Flink
Handelsman Flink er hotell, restaurant og kafé som ligger på Flatön i Västra Götaland, 30 kilometer fra Uddevalla og en times kjøring fra Göteborg. Her er det muligheter for å bestille forskjellige pakkeløsninger; med eller uten hummersafari. Med overnatting i dobbeltrom og hummerinspirert treretters middag, samt frokost og lunsj, koster det 2.300 svenske kroner (2.063 norske kroner) per person. Ønsker du hummersafari inkludert, koster det 2.800 svenske kroner (2.512 norske kroner).
På nett: Handelsman Flink

Stora Hotellet
Hotell og restaurant beliggende i Fjällbacka. Her kan du få flere forskjellige pakkeløsninger, med en eller to overnattinger og med eller uten hummersafari. En overnatting med hummerfiske og fireretters hummersupé inkludert, koster 2.595 svenske kroner (2.328 norske kroner) per person i dobbeltrom. Kun overnatting, men med hummersupé, koster 1.395 svenske kroner (1.251 norske kroner) per person i dobbeltrom.
På nett: Stora Hotellet

Relaterte artikler:

GUIDE: Vestsvenske kystperler
REISETIPS: Strömstad - mer enn harryshopping
BILDESPESIAL: Kosterøyene
GUIDE: Barnas Sverige