Grunnene til at flyselskapenes økte fleksibilitet kan være flere; Passasjerene krever mere og flere har behov for spesiell kost.
Grunnene til at flyselskapenes økte fleksibilitet kan være flere; Passasjerene krever mere og flere har behov for spesiell kost.Vis mer

Velg din egen flymat

Kundene blir mer kresne og flyselskapene mer smidige. Bestiller du på forhånd, får du mat etter egne ønsker og behov.

Diabetikerkost, hindumeny, slankemat eller orientalsk vegetarisk? Mange trenger spesielle dietter av medisinske årsaker, andre ønsker simpelten å følge kostholdsprogrammer av ulike livsstilsgrunner. For en hundrelapp eller to får du flymaten slik du ønsker eller trenger den. En rundspørring hos fly- og charterselskaper viser at reiselivsoperatørerene strekker seg langt for å imøtekomme de reisendes krav og behov.

Bredt utvalg

SAS` informasjonssjef, Trine Løvberg ramser opp en rekke menyer som speiler flere kulturer, religioner og livsstiler.

- Du kan blant mye annet bestille barne- eller babymat, lavfett- eller protein, hindu- eller koscherkost, og dette koster ingenting ekstra.

Det er imidlertid viktig å forhåndsbestille spesialdietter, helst samtidig med at du bestiller flybillettene. Klikk her for oversikt over hvilke spesialdietter du kan bestille hos flyselskapene.

Chartermat?

Også charteroperatørene er lydhøre ovenfor kundene.

- Spesialkost som er nødvendig av medisinske årsaker, som diabetes- og glutenfrie dietter, er gratis, opplyser Lena Petterson i Star Tour.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Mot et tillegg på hundre kroner disker Star Tour likevel opp med ulike typer livsstilsdietter: To forskjellige typer vegetariske dietter kan forhåndsbestilles. Koscher, mat som er tilberedet etter jødiske regler, kan også bestilles mot et tillegg i billetten på to hundre kroner. Prisen på koscherdiett forklares med at det er ytterst sjelden noen bestiller koschermat fra Norge, og at den er ressurskrevende å tilberede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- All spesialmat må bestilles i god tid i forveien, helst samtidig med at du bestiller billettene, og senest fem dager før avreise, understreker Petterson.

Ving opplyser om at også de serverer spesialmenyer; Spesielle dietter som er medisinsk nødvendig, er gratis. Livsstilsdietter må du betale et tillegg for; Vegetar og kosherdiett koster henholdsvis 100 kr og 200 kr. For babymat må du betale et tillegg på 100 kr. For å få spesialmenyer når du flyr med Ving, må du bestille senest tre dager i forveien.

Ut på tur?

Klar for en forandring? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.