Veien til januarsolen

Se hvor du bør reise for å finne solen i kalde vintermåneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Lengter du etter solen?
Illustrasjonsfoto: Jan Erik Ekker Foto: Jan Erik Ekker
Lengter du etter solen?
Illustrasjonsfoto: Jan Erik Ekker Foto: Jan Erik Ekker Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Noen få soltimer per dag, om noen i det hele tatt, kan få selv den mest hardbarkede nordmann til å plukke frem flytabeller og reisehåndbøker. Og er det solen du jakter på, er soltimer det viktigste parameteret.

Klare soltimer

Soltimer defineres som timer der himmelen er så klar at man ser solen. Det måles ved at en utplassert krystallkule fokuserer solstrålene som brenner inn merker i et papir. Papiret med merkene danner så grunnlaget for beregningen av soltimer.

- Flest soltimer i Norge måler vi på Kjevik ved Kristiansand, forteller Gudmund Dalsbø ved klimaavdelingen hos Det norske meteorologiske institutt (DNMI). Det blir riktignok ikke gjort mange sånne målinger i Norge, men i Kjevik er det altså 1.820 soltimer i snitt i løpet av et år. Aller flest i juni, tett fulgt av juli. Et gjennomsnittsdøgn i juni på Kjevik kan by på litt over ni timer sol.

Soltimetallene er gjennomsnitt basert på data fra 30 års målinger.

Selv om Kristiansand har flest soltimer, må vi nordover for å finne det stedet i Norge som har flest skyfrie dager.

- Skibotn i Troms er det stedet i landet som har flest klare dager i løpet av et år. Gjennomsnittlig 88 døgn helt uten skyer, forteller Dalsbø. - Ikke langt unna finner vi det mest skyete stedet i landet. I Loppa på kysten av Finnmark er det i snitt 227 døgn med helt overskyet vær i løpet av året.

Topplisten

Nord-Thailand kan by på gjennomsnittlig ni soltimer hver dag i januar.
Foto: Nygård Foto: Nygård
Nord-Thailand kan by på gjennomsnittlig ni soltimer hver dag i januar.
Foto: Nygård Foto: Nygård Vis mer

Andre steder kan tilby både lange dager og klar himmel også i januar - favorittkombinasjonen for deg som lengter etter humørfremmende bestråling fra oven. Aller flest soltimer får du selvsagt på de aller sydligste breddegradene i land som Sør-Afrika og Australia. Men du trenger ikke dra lenger enn til kjente feriemål som Mexico og Thailand for å nyte mer enn trekvart døgn med sol hver dag i januar. Timetallet refererer til gjennomsnittlig antall klare soltimer per dag i januar.

 • Se oversikten her
 • Mer om vær

  Finn ferieværet
  - tips om hvordan du planlegger ferien etter klima- og værmønster.
  Vær på nett
  - linkguide til værinformasjon på nettet.
  Det verste været
  - værrekorder verden rundt.

  Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.